Statul începe să piardă procesele cu oamenii cărora le-a anulat înscrierea în programul Casa Verde Fotovoltaice. Instanța obligă AFM să acorde finanțarea

O persoană fizică a câștigat, în primă instanță, un proces cu Administrația Fondului de Mediu (AFM) în chestiunea spinoasă a respingerii dosarelor de finanțare prin programul “Casa verde Fotovoltaice”, prin care se subvenționează cu cu până la 20.000 de lei montarea de instalații fotovoltaice la persoane fizice. AFM poate face recurs.

Tribunalul Constanța a dat dreptate, în data de 4 februarie, unui cetățean care a dat în judecată AFM după ce instituția i-a respins dosarul pe motiv că actele erau expirate. Instanța obligă instituția să finanțeze instalația fotovoltaică a omului și să-i plătească și cheltuieli de judecată. Decizia nu este definitivă.

Iată decizia instanței, extrasă de pe portalul instanțelor de judecată:

“Admite cererea formulata de catre reclamantul FEDOR DUMITRU, in contradictoriu cu parata ADMINISTRAŢIA FONDULUI PENTRU MEDIU, in consecinta, Anuleaza Decizia nr. RO22-1428 198/DCD/05.08.2020 (pozitia 692) emisa de Comitetul Director al Administratiei Fondului pentru Mediu.

Obliga parata la finantarea cererii formulata de catre reclamant, prin Programul National Casa Verde Fotovoltaice. Obliga parata la plata catre reclamant a cheltuielilor de judecata in suma de 1550 lei (taxa judiciara de timbru si onorariu avocat). Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Pronuntata in data de 04.02.2021, prin punerea solutiei la dispozitia partilor, prin mijlocirea grefei instantei”.

S-a ajuns aici pentru că AFM a refuzat să accepte dosarul de finanțare pe motiv că actele din el au expirat. Instituția a considerat că extrasul de carte funciară era mai vechi de 30 de zile la data înscrierii în program și că certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale, la fel, nu se afla în termen de valabilitate la data depunerii dosarului în aplicație.

Programul AFM de instalare a panourilor fotovoltaice cu subvenție de până la 20.000 de lei a făcut obiectul unui imens scandal. Lansat în toamna lui 2019, programul a fost oprit la câteva ore de la debut, pe motiv de fraude asupra sistemului informatic în care trebuia introduse cererile, fraude ulterior nedovedite. Programul a fost reluat după aproape o lună, iar oficialii au garantat că valabilitatea actelor depuse inițial în dosare va fi prelungită automat, acesta nefiind un motiv de refuz al dosarelor.

Totuși, la finalul lunii octombrie 2020, reprezentanţii Greenpeace România dădeau un comunicat în care anunțau că programul „Casa Verde Fotovoltaice” s-a împotmolit din nou. Jumătate dintre cele 26.000 de cereri au fost respinse, majoritatea pe motiv că actele sunt expirate. Iar, până la jumătatea anului trecut, nu se pusese încă nicio instalație fotovoltaică prin acest program.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *