Statul face o afacere mai proastă decât acum trei ani prin răscumpărarea de la FP a acţiunilor filialelor Electrica. Miza: jumătate de miliard de euro

În şedinţa AGA din 26 octombrie, acţionarii Electrica vor decide, pe lângă numirea unor noi membri ai Consiliului de Administraţie, şi răscumpărarea, pentru circa 750 de milioane de lei, a participaţiilor minoritare pe care Fondul Proprietatea le deţine la filialele companiei. O afacere mai proastă pentru stat decât acum trei ani. De ce o face?

În AGA din 26 octombrie, acţionarii Electrica, unul dintre cei mai mari distribuitori şi furnizori de energie electrică privatizat prin bursă, dar la care statul român este în continuare cel mai mare acţionar, cu 48%, vor vota şi achiziţionarea de către Electrica a participaţiilor minoritare deţinute de FP la filiale.

În total, Electrica va plăti FP 752 de milioane de lei pentru: câte 22% din Societatăţile de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud şi 22% din Electrica Furnizare SA. Pachetele sunt răscumpărate de la Fondul Proprietatea.

Interesant este că Ministerul Energiei face acum, pe bani mai mulţi, ceea ce a refuzat să facă acum trei ani, pe bani mai puţini. “Acum trei ani, înainte de listarea Electrica s-a agreat cu FP o formulă de preţ pentru răscumpărare în care statul se oferea atunci să cumpere pachetele la filiale cu un discount de circa 15% faţă de preţul care ar fi rezultat în urma listării. A fost chiar o discuţie în Guvern pe această temă, dar Guvernul a refuzat să ia atunci decizia pe care a luat-o acum, dar acum face o afacere mai proastă”, au declarat  surse din piaţa de energie.

Gabriel Dumitraşcu, fost şef al oficiului pentru privatizare, şi unul dintre artizanii listării Electrica, a confirmat pentru situaţia. “Da, aşa a fost, ne înţelesesem să plătim pentru participaţiile minjoritare un discount de 15-20% din preţul care ar fi rezultat în urma listării. Însă nu s-a mai aprobat, pentru că s-a opus ministrul Bugetului, Liviu Voinea”, a declarant Dumitraşcu. El a spus că nu-şi mai aduce aminte exact care era valoarea care rezulta, dar spune că era de “sub 160 de milioane de lei pentru fiecare”. Or, acum, Electrica va plăti Fondului Proprietatea 209 milioane pentru Muntenia Nord, 201 milioane pentru Transilvania Nord, 173 de milioane pentru Transilvania Sud şi 167 de milioane pentru Electrica Furnizare.

Electrica s-a listat la un preţ de 11 lei acţiunea, după ce, la IPO, intervalul de subscripţie a fost între 11 şi 13,5 lei. Acum, statul răscumpără acţiunile la filiale la preţuri care pleacă de la 18,6 lei, pentru Transilvania Sud.

De ce face statul acum asta, acum? “Au ajuns în impas, şi nu au reuşit să dezvolte proiecte cu banii din listare, care să pună banii la lucru. Consiliul de Administraţie trebuie să demonstreze că se întâmplă ceva cu acei bani. Acţionarii rezultaţi din IPO vor deveni acţionari peste o parte mai mare, vor deveni 100% acţionari pe subsidiare. Iar compania, în loc să câştige 1% pe an dobânda pentru cele 500 de milioane de euro pe care îi ţine la bancă, va primi între 7% şi 10% pe an, pentru că acolo se face profitul Electrica, la filiale, unde este o activitate reglementată”, a spus Dumitraşcu.

Pe de altă parte, sursele noastre care ne-au relatat situaţia confirmată de Dumitraşcu, spun că tranzacţia poate fi văzută şi altfel, Electrica putând deveni mai uşor o “puşculiţă” pentru partid. Odată scoşi cei de la FP din acţionariatul sucursalelor, cu Electrica 100% acţionar, numirile la conducerea filialelor vor putea fi mult mai uşor de făcut, pe filieră politică. Iar acolo sunt banii şi contractele. Iar filialele Electrica vor avea de cheltuit circa jumătate de miliard de lei pentru investiţii, bani cu care se vor contracta lucrări şi echipamente de la terţi.

Electrica este într-un imens scandal, legat de schimbarea Consiliului de Administraţie, cerută de Ministerul Energiei, controlat de ALDE.

CA al Electrica a acceptat două candidaturi pentru noile funcţii în cadrul CA, din partea Ministerului Energiei, deşi acestea fuseseră depuse cu opt minute după termenul-limită din convocator, apreciind că întârzierea este „rezonabilă”, dar nu a acceptat şi o altă candidatură, venită din partea altor acţionari, potrivit unui document postat pe site-ul companiei după ce presa a semnalat întâmplarea.

Cele două propuneri sunt Doina Elena Dascălu şi Constantin Ciprian Iacob.

Dorina Dascălu, fost vicepereşedinte al Curţii de Conturi, este fina lui Dan Radu Ruşanu, care este la rândul său naşul lui Daniel Chiţoiu, acum membru ALDE.

Avocatul Ciprian Iacob, fost candidat independent la primăria oraşului Târgovişte, este acum membru ALDE.

Cea de-a treia propunere a fost chiar Gabriel Dumitraşcu, însă a fost respinsă, dar Dumitraşcu contestă decizia şi chiar a trimis o sesizare Autorităţii pentru Supraveghere Financiară.

Puteţi citi aici evoluţia acestui scandal:

ALDE se pregăteşte să pună mâna pe Consiliul de Administraţie al Electrica. Ultimele evoluţii

ASF, sesizată în legătură cu situaţia de la Electrica, unde politicienii din ALDE vor să controleze Consiliul de Administraţie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *