Statul este nemulţumit de câţi bani i-a dat Nuclearelectrica şi bagă şi mai mult mâna în conturile companiei: cere dublu

Statul roman, în calitate de acţionar majoritar al Nuclaerelectrica a trimis o nouă solicitare companiei, prin care cere mai mulţi bani decât a anunţat compania că va da la prima solicitare. La fel a procedat şi cu Romgaz.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă şi societate deţinută de stat, a primit o nouă solicitare de la Ministerul Energiei, prin care i se solicită acum să aloce dividende suplimentare de 485 de milioane de lei, în condiţiile în care, la solicitarea anterioară de acest fel, făcută săptămâna trecută, societatea a anunţat că va elibera acţionarilor 238 de milioane de lei.

„Societatea Nationala Nuclearelectrica S.A. informeaza actionarii si investitorii ca, in data de 19.11.2018, a primit o solicitare de completare a ordinii de zi a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor stabilita pentru data de 10.12.2018/11.12.2018 din partea actionarului majoritar, Ministerul Energiei, dupa cum urmeaza:
„Aprobarea propunerii privind repartizarea de dividend in conformitate cu prevederile art. II si III din OUG nr. 29/2017, aprobarea valorii totale a dividendelor brute in valoare de 485.437.300,11 lei, a valorii dividendului brut pe actiune in valoare de 1,61 lei, a datei platii dividendelor, respectiv data de 28 decembrie 2018 si a modalitatii de plata, catre actionarii societatii, proportional cu participarea acestora la capitalul social al societatii.”, se arată într-un comunicat al companiei.

Cum a calculat Nuclearelectrica suma pe care a dorit iniţial să o aloce suplimentar şi de unde ia acum banii în plus

„Suma propusa de Consiliul de Administratie, 238.000.000 lei, a fost calculata in baza rezultatului financiar al companiei aferent perioadei de 9 luni incheiata la 30.09.2018 precum si in functie de disponibilitatile din pozitiile „rezultatul reportat” si „alte rezerve”. Astfel, potentiala distribuire a sumei de 485.437.300,11 lei sub forma de dividende suplimentare, suma care ar include si suma de 238.000.000 lei propusa initial, in cazul aprobarii de catre actionarii SNN in data de 10.12.2018, ar urma sa fie alocata din conturile „rezultatul reportat” si „alte rezerve”.

Avand in vedere faptul ca actionarul Ministerul Energiei indeplineste conditiile prevazute de dispozitiile art. 1171 alin. 1 din Legea societatilor nr. 31/1990 coroborate cu dispozitiile art. 92 alin (3) din Legea 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata si art. 14 din Actul Constitutiv al SNN, precum si faptul ca data limita pentru completarea ordinii de zi pentru Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor din data de 10.12.2018/11.12.2018 este 26.11.2018, SNN va intreprinde demersurile pentru publicarea convocatorului completat in Monitorul Oficial si intr-un ziar de circulatie nationala in data de 28.11.2018, ulterior aprobarii acestuia de catre Consiliul de Administratie SNN”, se arată în comunicat.

Precedentul Romgaz: compania a spus că dă 500, statul i-a trimis o nouă scrisoare, să dea 700

Statul român este şi acţionar majoritar al Romgaz, cu 70%, şi, în această calitate, a decis să ceară în acest an de la producătorul de gaze, la fel ca de la toate celelalte companii energetice pe care le controlează de altfel, dividende suplimentare. Situaţia a frizat arată foamea de bani a Guvernului în această perioadă.
Iniţial, Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat solicitarea acţionarului majoritar al companiei, Statul Român prin Ministerul Energiei, privind distribuirea unui dividend suplimentar de 1,30 RON/acţiune, iar suma totală alocată este de 501,05 milioane lei. La doar o zi distanţă, compania a revenit şi a anunţat că va plăti de fapt dividende suplimentare de 716 milioane de lei, dintre care 500 de milioane îi revin statului român.

Directorul economic al companiei, Andrei Bobar a spus că, inițial, compania a primit de la acționarul majoritar o solicitare să fundamenteze o distribuție de dividende suplimentare, iar compania a propus suma de 500 de milioane de lei, luând în calcul să nu fie necesară spargerea depozitelor bancare pe care le are, înainte de termen.
Ulterior, societatea a primit de la Ministerul Energiei solicitarea de a distribui de 700 milioane de lei, şi va disponibiliza această ultimă sumă. Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a precizat că fundamentarea făcută de CA a ținut cont de programul de investiții în curs și cel pentru anul viitor. Anul viitor compania are în plan să investească 2,34 miliarde de lei, în „cel mai optimist scenariu”. Volintiru a spus că își dorește să facă investițiile integral, dar că este posibil să nu se facă toate, și atunci, automat, se elibereaza cashul.

Nuclearelectrica a înregistrat, în primele nouă luni din 2018, un profit net de aproximativ 321 de milioane de lei, în creştere cu 28,30% faţă de acelaşi interval din anul anterior. Venitul operaţional (EBITDA) a crescut cu 13,11% în perioada de referinţă, până la 798 de milioane de lei, în principal ca urmare a majorării veniturilor din exploatare cu 12%, influenţate de creşterea cu 11% a veniturilor din vânzarea energiei electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *