Statul cumpără acțiuni ale companiilor energetice listate pe Bursă: achiziții de 2-3 milioane de euro doar luna aceasta

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. (SAPE) va achiziționa până la finalul acestui an acțiuni ale companiilor energetice cotate la Bursa de Valori București în valoare de aproximativ 2-3 milioane de euro, a declarat președintele Directoratului SAPE, Bogdan Stănescu.

SAPE va finanța această operațiune atât din surse proprii, din dividendele pe care le încasează de companiile la care este acționar, cât și din resurse atrase de pe piața financiară.

Achizițiile de acțiuni de pe piața românească de capital se vor extinde, întrucât societatea are un buget de 20 de milioane de euro care vor fi folosiți exclusiv în acest scop în următorii trei ani, a mai declarat Stănescu.

SAPE va face achizițiile prin intermediul mai multor brokeri, nu doar al unuia singur, pentru a nu apărea suspiciuni de manipulare a pieței.

Stănescu a mai declarat că achizițiile vor viza doar companii din sectorul energiei.

La BVB sunt listate un 10 companii energetice, grupate în indicele BET-NG. Şase dintre acestea sunt controlate de stat (Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Conpet şi Oil Terminal), iar la alte trei statul este acționar minoritar: OMV Petrom, Electrica SA şi Rompetrol Rafinare.

AGA SAPE a abrobat, în principiu, încă din 2018, participarea SAPE într-o serie de investiții în sectorul energetic. La nivelul companiei se aflau la acel moment în analiză mai multe potențiale proiecte, care vizează atât investiții greenfield, cât și achiziția de participații la companii active în sectorul energetic.

SAPE este companie controlată 100% de statul roman, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *