Statul creşte taxele pentru minerit

Cum România a avut inflaţie anul trecut, Agenţia Naţională de Resurse Minerale a elaborat deja un proiect de act normativ privind „reactualizarea valorii taxelor pentru activităţile miniere, prevăzute de legea minelor 85/2003”. Evident, taxele cresc.

Taxele anuale pe care trebuie să plătească operatorii economici pentru prospecţiune, explorare sau exploatarea resurselor care fac obiectul legii minelor vor creşte în acest an cu 5,1%, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern elaborat de ANRM.

Taxa anuală de prospecţiune creşte astfel la 358 lei/kilometrul pătrat, cea pentru activitatea de explorare la 1.437 lei/kmp, iar cea pentru activitatea de exploatare la 35.923 kmp.

„Reactualizarea anuală a valorii taxelor (…) se face în funcţie de rata inflaţiei. Motivul pentru care nu s-a procedat la reactualizarea valorii taxelor miniere anuale a fost pentru că am avut deflaţie”, spune ANRM, care apreciază că agenţii economici vor avea costuri suplimentare foarte mici, dar pe care nu le poate estima.

„Vor rezulta creşteri insignifiante a costurilor de producţie ca urmare a creşterii valorilor pentru activităţile miniere. Estimarea acestei creşteri nu poate fi determinată la momentul elaborării prezentului proiect de act normativ”, spune ANRM.

„Se estimează o creştere anuală a veniturilor bugetare cu 1,2 milioane de lei, provenită din creşterea cotelor taxei miniere pe activitatea de prospecţiune, explorare şi de exploatare a resurselor minerale”, arată ANRM.

Taxa este plătită de mai toţi cei care extrag resurse (mai puţin petrol şi gaze). „Resursele minerale care fac obiectul prezentei legi sunt: cărbunii, minereurile feroase, neferoase, de aluminiu și roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, de pământuri rare și disperse, sărurile haloide, substanțele utile nemetalifere, rocile utile, pietrele prețioase și semiprețioase, turba, nămolurile și turbele terapeutice, rocile bituminoase, gazele necombustibile, apele geotermale, gazele care le însoțesc, apele minerale naturale (gazoase și plate), apele minerale terapeutice, precum și produsul rezidual minier din haldele și iazurile de decantare”, scrie în legea minelor.

Aşadar, taxa va fi plătită şi de Complexul Energetic Oltenia, cel care gâfâie sub povara certificatelor de emisii, şi pe care Guvernul vrea să îl scutească de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri, proaspăt introdusă pentru toate companiile din energie de celebra OUG 114/2018

sursă foto: gorjeanul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *