Statul ceh acordă împrumuturi CEZ pentru a construi un nou reactor la centrala nucleară Dukovany

Executivul de la Praga poate împrumuta bani grupului ceh de utilităţi CEZ pentru planificata expansiune a centralei nucleare Dukovany, au anunţat joi oficiali guvernamentali şi cei ai companiei controlate de stat, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Centralele nucleare pe care grupul de utilităţi CEZ le are la Dukovany şi Temelin asigură aproximativ 38% din necesarul de energie electrică al Cehiei. Guvernul vrea ca CEZ să conducă proiectele nucleare dar compania a cerut garanţii de stat că unităţile vor fi viabile şi profitabile pentru acţionari.

Joi, oficiali guvernamentali şi cei ai CEZ au ajuns la un acord privind un împrumut de stat pentru construcţia unui nou reactor, la un cost estimat la 160 miliarde de coroane cehe (5,31 miliarde de lire sterline), dacă se obţine aprobarea Comisiei Europene.

Cele două păţi au fost de aconird şi cu detaliile planului, prin care statul va cumpăra electricitate de la CEZ şi preia de la companie riscurile legate de preţ.

Premierul Andrej Babis a precizat că preţul este estimat la 50-60 euro/megavat oră (MWh), peste preţurile pieţei din acest moment.

„Am ajuns la un acord prin care statul va acorda CEZ un împrumut în condiţii foarte bune, iar preţul electricităţii se bazează pe costurile de finanţare”, a declarat Babis.

Directorul general al CEZ, Daniel Benes, a precizat că împrumutul ar putea acoperi 70% din costuri.

CEZ a anulat în 2014 licitaţia privind construirea unei noi unităţi la Temelin, după ce fostul Executiv a refuzat să acorde garanţii de stat.

Conform calendarului stabilit de actualul Guvern, construcţia noului reactor ar trebui să înceapă în 2029 şi să fie finalizată până în 2036.

Comisia Europeană a aprobat două proiecte: la Hinkley Point în Marea Britanie şi la Paks, în Ungaria, în pofida protestelor.

Grupul CEZ are o prezenţă importantă pe piaţa românească – distribuție și furnizare de energie electrică, producție de energie în cel mai mare parc eolian de uscat din Europa – dar a scos la vânzare business-ul din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *