Statul California a dat în judecată giganții petrolieri, pentru că ar minimiza riscurile combustibililor fosili

Statul California a dat în judecată mari companii petroliere, inclusiv Exxon Mobil, Shell şi Chevron, acuzându-le că minimalizează riscurile prezentate de combustibilii fosili, scrie Reuters.

Procesul, care vizează şi grupurile BP şi ConocoPhillips, susţine că acţiunile giganţilor energetici au cauzat daune de zeci de miliarde de dolari şi îi acuză că au înşelat publicul, se arată în articol, care citează documentele depuse la o curte din San Francisco.

Institutul American pentru  Petrol (The American Petroleum Institute), un grup comercial din industrie, a fost, de asemenea, enumerat ca pârât în acest caz, se arată în articol, adăugând că statul California a dorit crearea unui fond pentru a plăti daunele viitoare cauzate de dezastrele climatice din stat.

Acţiunea în justiţie urmează unor zeci de procese intentate în ultimii ani împotriva industriei combustibililor fosili de către state şi municipalităţi din Statele Unite ale Americii,cerând în general daune pentruimpactul climatic, inclusiv vremea extremă.

Institutul American pentru Petrol şi companiile petroliere au spus, ca răspuns la acele procese, că politicile de abordare a schimbărilor climatice ar trebui să vină de la puterea executivă federală şi de la Congres, nu prin decizii ale diverselor instanțe din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *