Adminsitrația Fondului pentru Medu (AFM) ar putrea acorda suvenții de 10.000 de lei pentru achiziția de baterii, a declarat Laurențiu Neculaescu, președintele instituției, citat de DC Business.
“Analizăm introducerea unei cote de finanțare pentru acumulatori, astfel încât să putem înmagazina energia produsă și să evităm suprasolicitarea rețelelor(…), Pe lângă cei 20.000 de lei pe care îi acordăm pentru sistemul fotovoltaic, vrem să mai acordm și 10.000 de lei pentru sistemul de acumulatori. Sstfel, gospodăria devine complet autonomă din punct de vedere al curentului electric”, a spus șeful AFM pentru DC Business.
Puteți citi integral declarația lui Neculaescu pe DC Business
Firma de instalare care va monta sistemul fotovoltaic va monta și acumulatorii, după cum a mai spus șeful AFM.
Discuția despre necesitatea finanțării prin programul Casa Verde Fotovoltaice și a instalațiilor de stocare pentru persoanele fizice care accesează programul este mai veche. Lucrurile ai revenit în actualitate luna trecută, când ministrul Energiei a solicitat din nou omolugului său de la Mediu acest lucru.
„Principala urgență a sistemului energetic național este stocarea. Am văzut datele de duminică (31 martie-n.red.) , o zi cu un consum foarte mic, de 4.000 MW, dacă nu avem capacitate de stocare punem în dificultate și producătorii de energie din regenerabile, dar și stabilitatea sistemului energetic (…) Trebuie să avem componenta de stocare. Personal susțin această idee. Casa Verde să includă și un sprijin pentru componenta de stocare. Din punctul meu de vedere ar trebui să fie obligatorie, dar finalmente este decizia domnului ministru Fechet”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
“Îmi doresc să identificăm soluții de natură tehnică și financiară să putem să finanțăm nu doar panourile în sine, dar și soluțiile de stocare”, a spus atunci ministrul Mediului, care a afirmat însă că pentru asta, este nevoie de modificarea ghidului de finanțare printr-un ordin de ministru, dar fără a da alte detalii.
În acest an, bugetul programului “Casa Verde Fotovoltaice”, prin care se acordă subvenții de maximum 20.000 de lei pentru instalarea de sisteme fotovoltaice rezidențiale conectate la rețea este unul record, de 2 miliarde de lei. Nu s-a stabilit însă data de debut a ediției pentru acest an.
În loc sa bage banii în retea si sa nu mai fie probleme cu intreruperile ii îngroapă în baterii care după 5 ani le arunca
Proasta idee!
Doar ca nu AFM finanteaza retelele.
MS ,adevara a.ti spus.Sa inceapa pe tronsoane sa schimbe cablurile pe liniile principale.
MS ,adevara a-ti spus.Sa inceapa pe tronsoane sa schimbe cablurile pe liniile principale.
Bine ar fi sa facă disponibila finanțarea pentru acumulator și pentru cei ce au montat cu programele anterioare.