Statul a luat dividende speciale şi de la SAPE, 51 mil. euro. Societatea voia să facă o centrală electrică pe gaze în Bucureşti, de 40 mil. euro

Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE), entitate de stat, a distribuit şi ea dividende speciale la finalul anului trecut, potrivit unei decizii a Adunării Generarale a Acţionarilor. Suma s-a ridicat la 51 de milioane de euro.

“La punctul 1 de pe ordinea de zi privind “Aprobarea distribuirii sumei totale de 51.004.029 Euro, echivalent în lei la cursul BNR din data efectuării plății, sub formă de dividende suplimentare, în temeiul prevederilor art. II şi III din OUG nr. 29/2017, către, acționarul societății”, acționarul unic votează “pentru“ aprobarea distribuirii sumei totale de 51.004.029 Euro, echivalent în lei la cursul BNR din data efectuării plății, sub formă de dividende suplimentare, în temeiul prevederilor art. II și III din OUG nr. 29/2017 pentru modificarea art. 1 alin. (1) lit. g) din Ordonanţa Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome şi pentru modificarea art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publicere, către unicul acționar Statul român prin Ministerul Energiei”.

Aşa sună decizia AGA din decembrie, despre care a scris mai întâi profit.ro.

Societatea avea în plan construirea une centrale noi, pe gaze, în Bucureşti.

“Există un plan făcut, şi care are aprobarea de principiu a Ministerului Energiei, privind construcţia unei centrale electrice pe gaze noi, în ciclu combinat, pe locul fostului CET Titan. Capacitatea centralei va fi de 50 MW, iar investiţia ar fi de maximum 40 de milioane de euro, pentru că dispune de un amplasament foarte bun. Este la sursa de gaz, la sursa de apă, şi este lângă staţia electrică, deci costul ar putea coborî undeva la 700.000 de euro pe MW nou instalat”, spuneau surse apropiate situaţiei, în noiembrie 2019.

Pe site-ul SAPE există o informare referitoare la aprobarea strategiei de investiţii a societăţii, strategie care nu este însă publică. Când am întrebat Ministerul Energiei despre acest lucru, am primit acest răspuns: “AGA SAPE a abrobat, în principiu, participarea SAPE într-o serie de investiții în sectorul energetic. În prezent, la nivelul SAPE, se află în analiză mai multe potențiale proiecte, care vizează atât investiții green-field, cât și achiziția de participații la companii active în sectorul energetic. Deocamdată este prematură menționarea proiectelor vizate de SAPE”.

Una dintre celelalte investiţii vehiculate a fost şi răscumpărarea de la Fondul Proprietatea a pachetului de acţiuni la Hidroelectrica.

SAPE a avut în 2017 venituri totale de 1,9 miliarde de lei, cea mai mare parte-401 milioane de euro, 1,81 miliarde de lei-obţinuţi de la Enel, în urma deciziei Tribunalului Arbitral de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris . Suma a reprezentat prețul stabilit de Tribunal pentru preluarea de către Enel a unor pachete de pachet de câte 13,6% din acțiunile subsidiarelor sale românești de distribuție și furnizare de energie E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia de la SAPE SA.

Potrivit datelor de bilanţ aferente anului 2017, observăm că societatea a avut un profit net de 1,8 miliarde de lei, adică aproximativ suma primită de la Enel. Tot acolo mai scrie că SAPE a avea de distribuit dividende în sumă totală de 865 de milioane de lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *