Statul a decontat, sau e pe cale să o facă, 1,2 miliarde de lei către furnizorii de energie în acest an

Ministerul Energiei a plătit deja sau a dispus plata a aproximativ 444 de milioane de lei, iar Ministerul Muncii este pe cale să plătească și el circa 670 de milioane de lei, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Pot să vă spun că am efectuat plăți de 310 milioane de lei deja, bani care ar trebui să fie în conturile furnizorilor, și avem pe circuit încă 134 de milioane de lei, deci în total peste 444 de milioane de lei – diferența de 134, probabil că o să vedeți în zilele următoare sau la începutul săptămânii viitoare”, a declarat  Sebastian Burduja la conferința „Re-liberalizare: Competiție pe piața energiei în feneficiul tuturor”, a IX-a ediție, organzată de Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

El a mai spus și că Ministerul Muncii a făcut eforturi și au pe circuit la plată circa 670 de miliioane de lei.

„Cert este că noi vom face toate demersurile necesare să punem în plată aceste sume cât mai rapid. Practic, din tot ceea ce avem depus la ANRE, cu procentul de 40% (avansul care trebuie decontat fără verificări – n.red.), noi am făcut toate plățile disponibile, toate părțile pe care le puteam face în acest moment. De aceea este foarte important ca împreună, noi toți, să găsim soluții pentru accelerarea acestor proceduri: dDumneavoastră, furnizorii, să veniți cu noi cereri și noi să putem să achităm acest avans, astfel încât să aveți această lichiditate”, a spus ministrul Energiei.

În contextual în care a fost prezent la o conferință pe tema re-liberalizării pieței de energie și gaze, moment care a fost amânat, Burduna a explicat de ce a fost necesară plafonarea și a mulțimit furnizorilor.

„Cred că sunteți de acord cu mine că, oricât de neplăcută ar fi, poate, prelungirea acestei scheme de compensare-plafonare, ea a avut niște beneficii pentru consumatorii finali.

Și se cuvine să vă mulțumesc dumneavoastră, furnizorilor, pentru că în toată această perioadă ați dus o bună parte din greul acestei scheme. Asta este realitatea și am spus-o public, pentru că sigur că așa, din perspectiva unui politruc nenorocit, ar fi mai ușor să găsesc un țap dispășitor sau să spun că furnizorii sunt așa și pe dincolo, dar realitatea este că între prețul la factură și prețul cu care dumneavoastră achiziționați energia electrică și gazul, această diferență o suportați dumneavoastră, iar apoi statul român, în urma procedurilor pe care le cunoașteți cu toții, o rambursează”, a spus ministrul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *