Statele UE vor să obțină excepții de la planul Comisiei de reducere obligatorie a consumului de gaze

Ţările membre ale Uniunii Europene încearcă să relaxeze planurile Executivului comunitar vizând reducerea consumului de gaze naturale, în contextul în care Europa se pregăteşte pentru o iarnă cu livrări incerte din partea principalului său furnizor, Rusia, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus ca statele membre UE să îşi reducă fiecare consumul de gaze cu 15%, începând din luna august şi până în luna martie. Iniţial, această ţintă va fi una voluntară, dar ar urma să devină obligatorie dacă Executivul comunitar declară stare de urgenţă.

Bruxelles-ul a îndemnat statele membre să reducă acum consumul de gaze pentru a putea să îşi umple depozitele înainte de venirea iernii şi, de asemenea, a avertizat că o oprire completă a livrărilor de gaze ruseşti este posibilă. Însă planul Comisiei Europene se confruntă de opoziţia mai multor guverne, unele fiind complet împotriva unei reduceri obligatorii a consumului de gaze iar altele nu sunt dispuse să permită Bruxelles-ului să le controleze câtă energie utilizează.

Diplomaţii statelor membre UE ar urma să discute luni o propunere revizuită. Conform acestei propuneri, consulate de Reuters, va fi păstrată o ţintă voluntară pentru toate statele în ceea ce priveşte reducerea consumului de gaze dar stabileşte ţinte obligatorii diferite.

În documentul consultat de Reuters, care a fost elaborat de Cehia, ţara care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, sunt prevăzute o gamă largă de excepţii de la ţinta obligatorie vizând reducerea consumului de gaze.

Astfel, ţările care nu au o legătură cu reţelele de gaze din UE ar urma să fie scutite, o excepţie care s-ar aplica ţărilor insulare precum Irlanda sau Malta, în timp ce ţările cu depozite mari de gaze ar beneficia şi ele de ţinte mai mici privind reducerea consumului.

De asemenea, ţările care exportă gaze spre alte state ar putea să beneficieze şi ele de ţinte mai mici, o situaţie în care ar putea să fie inclusă şi Spania, care nu se bazează pe Rusia pentru aprovizionare cu gaze naturale şi a fost unul din cei mai vehemenţi critici ai planului Comisiei. În plus, o serie de sectoare vitale precum industria chimică sau cea siderurgică ar putea fi şi ele scutite.

La fel de important, guvernele naţionale şi nu Comisia Europeană ar urma să fie responsabile de procesul care ar face ţinta obligatorie, lucru care ar putea fi făcut numai cu sprijinul majorităţii ţărilor membre.

Potrivit Reuters, diplomaţii statelor UE au avut opinii împărţite cu privire la cea mai nouă propunere a preşedinţiei cehe, unii salutând-o iar alţii fiind îngrijoraţi de numărul mare de excepţii.

Miniştrii Energiei din ţările membre vor încerca să aprobe marţi propunerea, care are nevoie de o majoritate consolidată de cel puţin 15 state UE pentru a deveni lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *