Stare de urgenţă la Hidroelectrica, din cauza secetei

Hidroelectrica a declanşat starea excepţională în sistemul hidroenergetic, din cauza secetei.  Producţia de energie livrată s-a redus cu 30% iar compania nu-şi mai poate onora contractele.

Scaderea debitului pe Dunăre in această perioadă a determinat reducerea cantităţilor de energie produse de Hidroelectrica de la o putere medie de 2100 MW la 1800 MW. Ministerul Economiei afirmă ca nu a fost afectata capacitatea societatii de a furniza serviciile necesare functionarii in conditii de securitate a Sistemului Energetic National. Conform datelor companiei, hidrocentrala Portile de Fier este disponibila si furnizeaza energie electrica in limita debitului afluent.

Vineri valoarea debitului înregistrat la Porţile de Fier a fost de numai 2400 mc/s, adica 63% din debitul mediu multianual aferent lunii septembrie (3800 mc/s) dar acest lucru nu a creat probleme legate de exploatarea nodului hidrologic Portile de Fier 1 si 2. Diminuarea cantitatilor de energie produse de Hidroelectrica va avea efecte asupra performantelor companiei. Hidroelectrica, producătorul cel mai ieftin de energie electrică a fost obligată să cumpere electricitate de la alţii, mai scumpă, pentru a-şi onora contractele. Starea excepţională este menită să mai atenueze din pierderi, pentru că astfel Hidroelectrica nu va plăti daune în urma diminuării livrărilor de energie electrică.

Directorul adjunct al companiei, Dragoş Zachia-Zlatea, a dat asigurări că pierderile cauzate de sercetă vor fi suportate exclusiv de companii, nu de populaţie.

“Perioada august-septembrie pare să fie cea mai dificilă, cu reduceri semnificative ale producţiei. E posibil ca, dacă şi pentru trimestrul IV se va menţine prognoza prudentă, deficitul faţă de anul mediu hidrologic să fie în jur de 20% din producţia totală. Nu se poate pune problema majorării tarifului de energie la populaţie. Creşterea de costuri va fi suportată de producători, distribuitori, furnizori, de tot lanţul de la producere la consumatorul final. Deocamdată, este foarte greu să facem o estimare a pierderilor, deoarece în primul rând trebuie să închidem luna septembrie şi să vedem dacă în lunile următoare se va menţine acest trend descrescător”, a explicat Zachia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *