Necesarul de investiţii în sectorul energetic românesc, estimat la 12-15 miliarde de euro, depăşeşte cu mult fondurile europene disponibile în acest sector, a declarat, miercuri, Cătălin Stancu, managing partner în cadrul companiei de consultanţă Horvath & Partners, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres
El a arătat că, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România ar putea primi 1,3 miliarde de euro pentru sectorul energetic, la care se adaugă 6 – 7 miliarde de euro din Fondul de Modernizare.
„Nevoia de investiţii din sectorul energetic depăşeşte cu mult aceste surse, între 12 şi 15 miliarde de euro, care oricum este o sumă foarte prudent estimată”, a spus Stancu.
În opinia sa, autorităţile care au întocmit PNRR nu au pus suficient accent pe sectorul privat.
„Dacă citeşti documentele publice, percepţia pe care eu personal o am este că pe undeva nu este foarte multă grijă pentru direcţionarea fondurilor şi câştigare de competitivitate economică către domeniul privat, aceasta, deoarece, în general competitivitatea economică şi inovarea se câştigă în companii private în competiţia de zi cu zi, pentru că oricum vor trebui să inoveze şi să se schimbe, mai rar în instituţiile statului”, a continuat el.
Potrivit acestuia, mediul privat trebuie tratat cel puţin egal.
„Când vorbeşti de mediul privat, trebuie să te gândeşti că dacă ai o problemă de atragere a fondurilor, trebuie să-ţi calculezi o capacitate de absorbţie, în business se cheamă demand, cât poate absorbi piaţa. În fondurile structurale, dacă te gândeşti că trebuie să creşti capacitatea de absorbţie de minimum trei ori, eu mă gândesc de patru-cinci ori, nu poţi să-ţi permiţi să ignori o zonă care poate atrage fonduri consistente, care, mai mult, pot să creeze competitivitate economică. E clar că avem nevoie de autostrăzi, de educaţie şi de spitale. Nu se discută asta. Dar întrebarea care rămâne după ce citeşti documentul este: din ce ne vom câştiga competitivitatea economică în următori ani? Eu nu am găsit răspunsuri”, a precizat Stancu.
În opinia sa, nu te poţi apropia de absorbţie 100% fără să implici în discuţie masiv mediul privat în atragerea fondurilor UE.
Potrivit unui studiu dat publicităţii miercuri de Horvath & Partners, privind priorităţile directorilor generali post-coronavirus, două treimi dintre liderii de afaceri intervievaţi prognozează o revenire la nivelul dinainte de criză în 2022.
Totodată, 9% dintre participanţii la sondaj estimează o redresare completă în 2021.
Timpul de redresare completă diferă foarte mult între industrii, iar în industria aviatică nu se aşteaptă o redresare completă înainte de 2024.
La studiu au participat 33 de executivi din România.