Stăm mai mult acasă acum. Șase seturi de sfaturi simple să nu irosim energia

În contextul în care telemunca a ajuns normalitate pentru mulți dintre noi iar al doilea val al pandemiei a condus la carantină zonală pentru multe localități din România, reluăm câteva sfaturi simplu de urmat, dar cu efecte vizibile, pentru a consuma eficient energia și a economisi și ceva la factură. Selecția aparține specialiștilor de la România Eficientă, un proiect privat de eficiență energetică, de interes public național, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom.

 

SPĂLAȚI VASELE EVITÂND RISIPA DE APĂ

  • Opriți apa cât timp îndepărtați cu buretele resturile de mâncare. Folosiți apa doar pentru clătire.
  • Mașinile moderne de spălat vase consumă mai puțină apă și energie, iar cele mai multe au un mod „Eco”.
  • Utilizați mașina de spălat vase doar când aveți suficiente vase murdare să o umpleți la capacitate maximă.

 

MENȚINEȚI CURĂȚENIA FĂRĂ CONSUM INUTIL DE ENERGIE

Munca prelungită de acasă în această perioadă de izolare poate însemna, pe lângă sarcinile de serviciu care trebuie realizate, și îndeplinirea mai multor treburi casnice decât de obicei, mai multe vase și mai multe haine murdare.

  • Așadar, nu folosiți mașina de spălat rufe doar pentru câteva haine. Așteptați să se adune destule rufe pentru a o folosi la capacitate maximă, fără să depășiți însă greutatea permisă.
  • Nu folosiți funcția de prespălare dacă rufele nu sunt foarte murdare.
  • Evitați pe cât posibil să folosiți uscătorul de rufe. Un ciclu de uscare poate folosi de două ori mai multă energie decât un ciclu de spălare.

 

ATENȚIE LA CONSUMUL „FANTOMĂ” DE ELECTRICITATE

Circa 25% din factura la energie electrică reprezintă consumul aparatelor electrocasnice precum computerele, sistemele stereo și televizoarele.

  • Deconectați aparatura când nu o folosiți. Dispozitivele inteligente conectate la internet (televizoare inteligente, console de jocuri, imprimante) consumă electricitate chiar și în modul standby.
  • Conectați-le la un prelungitor cu întrerupător și prize multiple, pentru a opri cu ușurință alimentarea.

 

NU ÎNCĂLZIȚI AERUL DE AFARĂ

Când petrecem foarte mult în locuință, aerul din interior poate fi mai poluat decât cel din exterior. Unul dintre factori este dioxidul de carbon care, în concentrație prea mare, poate duce la somnolență, dureri de cap sau dificultăți de concentrare.

  • Așadar, chiar dacă sunteți preocupați cu rezolvatul sarcinilor de serviciu, nu uitați să aerisiți zilnic încăperile. Cel mai eficient este să faceți acest lucru în reprize scurte, cu fereastra larg deschisă.
  • Dacă e frig afară, aerisiți în miezul zilei, când temperaturile sunt mai ridicate și opriți termostatul caloriferului când faceți acest lucru.
  • Nu deschideți ferestrele dacă vă este prea cald. Reduceți, în schimb, temperatura sistemului de încălzire.
  • Draperiile nu vor lăsa căldura să se piardă prin geam, decât dacă voi permiteți acest lucru. Așa că acoperiți ferestrele seara și veți ține mai multă căldură în interior. Ziua, trageți-le deoparte și profitați de căldura naturală a soarelui.

 

CUM SĂ GĂTIȚI CÂT MAI EFICIENT

Una dintre părțile bune ale izolării la domiciliu este că luăm mesele acasă, deci mâncăm mai sănătos. Totuși, vom consuma energie mai multă pentru gătit.

  • Dacă gătiți utilizând un cuptor electric obișnuit, pentru un consum eficient folosiți funcția ventilator, care vă permite să setați o temperatură cu 20°C mai mică. Preîncălziți doar când este absolut necesar.
  • Tăiați alimentele în bucăți cât mai mici, astfel vor fierbe mai repede.
  • Cu cât folosiți mai multă apă în vasul de gătit, cu atât consumați mai multă energie ca să o încălziți.
  • Vasele de gătit sub presiune reduc timpul de preparare a mâncării, conducând la economii de energie de cel puțin 50%.
  • Pentru cuptor, folosiți recipientele de sticlă. Rețin căldura mai bine și alimentele se vor găti mai repede.

 

ASIGURAȚI UN ILUMINAT SĂNĂTOS

Este demonstrat că iluminatul ne influențează starea de spirit. Un iluminat corespunzător contribuie la o concentrare mai bună, dar și la un randament mai ridicat. Așadar, ce puteți face:

  • Opriți luminile de care nu aveți nevoie și mențineți becurile curate.
  • Lămpile flexibile de citit sunt mai eficiente decât cele de tavan, care iluminează toată încăperea inutil. Evitați folosirea candelabrelor și a lămpilor cu mai multe becuri, care au o eficiență mai scăzută. De pildă, șase becuri cu halogen de 25W asigură aceeași lumină ca unul de 100W, dar consumă cu 50% mai multă energie.
  • Dacă aveți nevoie să aprindeți și să stingeți des lumina, evitați lămpile fluorescente și alegeți în schimb unele LED.
  • Aranjați mobilierul astfel încât să profitați cât mai mult de lumina naturală.

România Eficientă este un proiect privat, de interes public național, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, ce se desfășoară până în 2022. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare aprofundată în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *