
Autoritățile își propun să finanţeze integrat lanţul complet al tranziţiei energetice la nivelul gospodăriilor, prin extinderea programului de panouri fotovoltaice cu baterii pentru stocare, potrivit oficialilor de la Mediu.
“Ne propunem să finanţăm baterii de stocare pentru sistemele fotovoltaice existente. Avem 400 de milioane de lei pentru acest program şi ne gândim în primul rând la acei români care, din resurse proprii, fără să mai aştepte administraţia Fondului pentru Mediu sau alte tipuri de finanţare, au decis să-şi instaleze propriile panouri pe acoperiş. Cred că putem veni în primul rând în întâmpinarea lor”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, potrivit unui comunicat de presă.
”Noutatea este legată de pompele de căldură pe care le finanţăm începând de anul acesta. Cu alte cuvinte, o casă cu panouri pe acoperiş, cu stocare pentru a putea consuma în timpul nopţii ceea ce produce ziua, şi cu pompă de căldură ce în timpul iernii încălzeşte locuinţa şi în timpul sezonului cald o răceşte, este, în opinia noastră, o casă ideală din punct de vedere al mediului”, a mai arătat ministrul.
Bugetul AFM pentru acest an, în cuantum de peste 16,42 miliarde de lei reflectă angajamentul Guvernului de a sprijini tranziţia verde, modernizarea infrastructurii energetice şi protejarea mediului înconjurător, contribuind astfel la obiectivele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), strategiile naţionale de mediu şi angajamentele internaţionale ale României în domeniul combaterii schimbărilor climatice, notează Ministerul Mediului.
Amintim că, la ultima ediție a programului “Casa Verde Fotovoltaice”, AFM acorda o subvenție de la bugetul de stat de maximum 30.000 de lei, care va acopri până la 90% din costurile de finanțare a unui sistem fotovoltaic de cel puțin 3kW și a unei unități de stocare de cel puțin 5 kW