Spre o nouă criză a gazelor? Ucraina refuză solicitările Europei

Deși a asigurat că disputa sa cu Rusia pe tema prețurilor nu va mai afecta aprovizionarea Europei cu gaz, Ucraina a refuzat totuși solicitările Comisiei Europene, care solicita garanții financiare pentru tranzitul de gaz.

Ucraina a refuzat solicitările Uniunii Europene, care a cerut garanții suplimentare guvernului de la Kiev referitoare la securitatea tranzitului de gaz dinspre Rusia spre Occident. Anunțul a fost făcut de prim viceprim-ministrul ucrainean Andrei Klyuyev, după negocierile de la Bruxelles între oficialii Comisiei Europene și cei ucraineni.

Comisia Europană a solicitat Ucrainei garanții de natură financiară pentru a se asigura că guvernul de la Kiev nu va bloca tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, în condițiile în care Rusia și Ucraina au o nouă dispută referitoare la prețul gazelor. “Am căzut de acord că nu vor fi sancțiuni financiare în cazul întreruperii tranzitului de gaz spre Europa, a spus oficialul ucrainean, citat de presa rusă. El a asigurat totuși Europa că Ucraina nu va sista tranzitul de gaz, chestiune care nu are legăură cu diferendul ruso-ucrainean legat de prețul gazelor.

Ucraina cere revizuirea termenilor dintr-un contract semnat cu Rusia în 2009, spunând că formuula pe baza căreia se calculează prețul la gaz nu este corectă.

La începutul anului 2009, în urma unei divergențe între Rusia și Ucraina, legate de prețul pe care trebuia să-l plătească Kievul pentru gazul rusesc, livrările de gaze ale Gazprom către clienții săi europeni au fost oprite timp de mai multe zile, majoritatea țărilor din Europa având de suferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *