“Sper ca politicienii să reziste tentației de a plafona prețurile” – Zoltan Nagy Bege, ANRE. Care este pericolul

Vicepreședintele ANRE a afirmat că o reintroducere a plafonării prețurilor la energie electrică și gaze, despre care a început să se vorbească, ar avea consecințe nocive pentru țară și a spus că sunt preferabile mecanismele de susținere a consumatorilor prin compensații unei noi reglementări a prețurilor.

“Din păcate, sunt șanse ca această liberalizare să nu treacă de faza de copilărire. Sunt din ce în ce mai multe voci care cer o plafonare a prețurilor, cer o reintroducere a prețurilor reglementare. Sper ca politicienii să reziste acestei tentații, pentru că există riscul de a arunca România cu ani în urmă, nu se vor face investiții, nu vom mai îndeplini nicio țintă din ce ne-am asumat”.

Declarația a fost făcută de Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la a 12-a ediție a conferinței “Ziua Energiei Brașov”, una dintre cele mai importante evenimente din sectorul regenerabilelor.

Oficialul ANRE a mai pus că există alte soluții de a ajuta consumatorii expuși la creșterile de prețuri din ultima vreme, preferabile unei plafonări dictate administrativ.

“Există posibilitatea de a plafona pe perioade limitate prețul, este în legea concurenței. Dar aș spune că, dacă tot avem o lege a consumatorului vulnerabil, și se vorbește și despre acel mecanism suplimentar (intenția guvernului de a compensa cu până la 30-40% factura la nivelul consumului și/sau venitului mediu, suplimentar sprijinului pentru vulnerabili – n.red.), acestea sunt metode și mijloace mai eficiente de a ajuta, decât o plafonare generală a prețurilor”, a spus oficialul ANRE.

Bege a mai vorbit, în același sens, și de posibilitatea de fi compensată și factura pentru o parte din companii, pentru IMM-uri, nu doar pentru consumatorii casnici.

Oficialul ANRE a explicat că liberalizarea pieței a avut ca efect o creștere a apetitului pentru investiții în scetorul energetic, de care este atâta nevoie. “Sunt sute, mii de MW aflați în faza de autorizare, în regenerabile și gaz. Nu pot decât să sper că multe se vor realiza, pe fondul unei încrederi pentru România care pare că revine, și liberalizarea pieței a avut un rol în acest sens”, a explicat Bege, care a afirmat că niciun investitor nu se simte convortabil să investească undeva unde apoi i s-ar plafona prețul.

Piața de energie electrică pentru consumatorii casnici a fost re-liberalizată la 1 ianuarie 2021, pentru consumatorii casnici, iar piața de gaze la 1 iulie 2020, după ce prețurile fuseseră plafonate prin celebra OUG 114.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *