Spaniolii plătesc de acum energia în funcție de ora la care consumă: “trebuie să călcăm hainele noaptea?”. Sistemul este și la noi, dar opțional

Începând cu 1 iunie, facturile la energie electrică ale populației din Spania sunt calculate în funcție de intervalele orare în care se consumă energia, o schimbare majoră pentru această piață.

În Spania sunt instalate contoare inteligente de energie electrică în toate locuințele încă din 2018, iar acum tehnologia este folosită pentru introducerea unui nou model de tarifare, pe intervale orare. Prin urmare, de la 1 iunie 2021, toți consumatorii casnici din Spania plătesc trei prețuri la energia electrică, în funcție de momentul consumului. Cel mai mare preț este plătit între orele 10-14 și 18-22, un preț intermediar este plătit între orele 8-10, 14-18 și 22.00-24.00, iar cel mic preț între orele 00.00-08.00 și în week-end, potrivit presei spaniole.

Scopul acestei reglementări este de optimiza utilizarea rețelei de energie electrică, astfel încât consumatorul să fie penalizat dacă folosește mai mult energie electrică în perioada vârfului de consum.

Pedro González, director în cadrul Aelec, asociația companiilor de electricitate spaniole, a spus  că noua schemă „va oferi consumatorilor o idee mai clară despre momentul în care rețeaua este supraîncărcată și va stimula o utilizare mai eficientă a energiei la nivel național”. Unele ziare spaniole au scris că acest sistem este confuz și au sugerat că spaniolii vor fi nevoiți să „calce îmbrăcămintea la 3 dimineața”. pentru a evita facturile exorbitante de energie electrică. González a respins plângerile: „Am avut un sistem de prețuri similar pentru planurile de telefonie mobilă și oamenii au stabilit când era cel mai ieftin să facem apeluri”. El a prezis că același lucru se va întâmpla acum.

Estimările publicate de presă arată că, din cele circa 27 de milioane de locuri de consum din Spania, pentru 19 milioane, care plăteau până acum energia la un tarif unic, factura ar putea scădea cu circa 3,4%. Pentru restul, care aveau acest tarif diferențiat pe zone orare, noul sistem va aduce o creștere a facturii de circa 2 euro lunar.

Oferte de acest fel și în România

Dacă în Spania diferențierea tarifului pe zone orare înțelegem că a devenit obligatorie, există și în România oferte de energie electrică diferențiate, dar ele sunt opționale. O astfel de ofertă are chiar Electrica Furnizare, pentru a alege un furnizor consacrat. Denumită Time 30, este diferențiate pe două intervale orare. În primul, valabil pentru consumul de luni până vineri în intevalul 07.00-22.00, prețul energiei active este de 37 de bani. În al doilea interval, adică noaptea și în week-end, prețul este de 25 de bani. Oferta vine și cu un abonament zilnic, de 39 de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *