Sonde alimentate de la soare. Petrom construiește mini-parcuri fotovoltaice pentru consumul propriu

Petrom, singurul producător de petrol și gaze din România, va pune în funcțiune în acest an mai multe parcuri fotovoltaice de dimensiuni mai mici. Nu vor vinde energia în rețea, ci vor alimenta propriile instalații.

“În România, OMV Petrom a finalizat instalarea de panouri fotovoltaice la primul său parc solar. Parcul include aproape 1.000 de panouri fotovoltaice instalate pe o suprafață de 5.500 metri pătrați. Energia verde produsă va fi utilizată pentru a furniza energie electrică pentru operațiunile în curs de desfășurare în segmentul E&P (explorare și producție – n.red.).

Informația apare în raportul anual al firmei austriece OMV, acționarul majoritar al Petrom, dar acolo nu sunt detalii. Este vorba însă despre un parc fotovoltaic de dimensiuni destul de reduse, de 300 kWh, amplasat în localitatea Icoana, județul Olt. El este funcțional deja, și nu va fi singurul, altele vor fi puse în funcțiune în 2023.

Potrivit unor surse din piața de energie, compania petrolieră va mai pune în funcțiune, până la sfârșitul anului alte două parcuri fotovoltaice, de dimensiuni ceva mai mari. Unul este amplasat la Brădești (județul Dolj) și are o putere instalată de 1 MW. Al doilea, de 2 MW, este amplasat la Cosmești (județul Telelorman).

Compania intalează acesta parcuri fotovoltaice de mai mici dimensiuni în apropierea instalațiilor sale din zona de explorare și producție (parcuri de sonde, de exemplu), urmând să folosească energia produsă pentru consumul acestor instalații.

„Acest proiect este o premiera pentru noi si face parte din programul de eficienţă energetică, prin care ne dorim sa reducem impactul asupra mediului. Vom continua să dezvoltam astfel de proiecte, care vor contribui la obiectivul nostru de decarbonizare a operaţiunilor”, a spunea anunl trecut Chris Veit, la acea vreme membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Explorare şi Producţie, legat de parcul mic de la Icoana.

Consumul diviziei de E&P mai este asigurat și de mici centrale electrice de tip “gas to power” – Petrom ajunse să aibă peste 40 de astfel de unități la finalul lui 2021. Ele sunt nişte centrale termoelectrice apropiate de cele clasice, dar cu capacităţi mult mai mici, amplasate chiar în zona zăcămintelor de petrol şi gaze. Ele folosesc pe post de combustibil gazele de sondă extrase din zăcămintele de ţiţei, care conţin şi gaze asociate, gaze care nu pot fi exploatate comercial pentru că sunt departe de o infrastructură de transport.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *