Soluțiile de umbrire solară dinamică ar putea reduce cu până la 70% costurile cu energia pentru încălzire și răcire în clădiri – Somfy

Prin controlul gradului de luminǎ naturalǎ care pǎtrunde în clădire şi gestionarea aportului de energie solarǎ atunci când soluțiile sunt controlate în mod automat, se reduc costurile de energie pentru răcire și încălzire cu până la 70%, iar cele cu energia electrică pentru iluminatul artificial cu 30%, în contextual controlului centralizat al sistemelor de umbrire şi al iluminatului.

”Sustenabilitatea și modalitatea de gestionare a luminii naturale, cu impact asupra consumului de energie în clădiri, devine pentru noi o prioritate strategică. Mai ales în contextul în care, începând cu 2020, vom asista la implementarea noilor reglementări în domeniul performanței energetice, prin intrarea în vigoare a Directivei UE 844/2018, transpusă local în Legea nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor. Soluțiile de umbrire solară dinamică vor deveni o necesitate pentru atingerea criteriilor minime impuse de această directivă. Exigențele și provocările tot mai mari, ca urmare a noului cadru legislativ, vor avea un impact major pe piața construcțiilor, implicit pentru activitatea localǎ Somfy, dar, mai ales, vor aduce efecte benefice pentru ocupanții clădirilor și locuințelor”, a declarat Vlad Rovo, Country Manager Somfy România și Moldova, într-un comunicat.

Somfy România este, potrivit propriei prezentări, lider în furnizarea de produse de motorizare şi control automatizat pentru tehnica de umbrire și acces în locuințe și clădiri comerciale, dar și un jucător cheie pentru segmentul smart home. Compania investește în soluţii de umbrire solară dinamică care contribuie la eficienţa energeticǎ a clǎdirilor din segmentul rezidenţial şi comercial şi sustenabilitatea acestora pe termen lung.

“Nivelul maxim de beneficii al unui sistem de umbrire solară poate fi obținut numai dacă sistemul este controlat automat. Prin instalarea echipamentelor de umbrire pe o fațadă cu un tip de sticlă corespunzător cerinţelor clădirii și ocupanților acesteia şi controlarea prin intermediul interfeţelor sau unitǎţilor de comandǎ centralizate, se pot reduce la minimum nevoile de răcire și încălzire, scade riscul de reflexie, se creează atmosfera dorită în spațiile interioare și se reduce nivelul de poluare luminoasă generat de clădirile comerciale”, se arată în comunicat.

Costurile totale de exploatare ale unei clădiri pe termen lung pot fi mai mari comparativ cu cele de construcție. Prin urmare, e important ca dezvoltatorii și investitorii să aibǎ ȋn vedere soluții eficiente și integrate încă din faza de proiectare, care să permită un management optimizat al clădirilor.

Conform calculelor de rentabilitate realizate, datoritǎ economiei de energie obținute în urma implementǎrii sistemelor de umbrire dinamicǎ, perioada de recuperare a unei investiții în sisteme de umbrire solară automatizată variazǎ între 1 si 2 ani, spun cei de la Somfy.

”Credem că tehnologia este o oportunitate incredibilă pentru industria construcțiilor. Soluțiile cu care venim pe piață demonstrează acest lucru. Gama de produse de automatizare Somfy este scalabilă și se poate adapta în funcție de dimensiunea clădirii, de nivelul de funcționalități necesar și de nevoile ocupanților.” completează Vlad Rovo.

Situația curentă a consumului energetic, conform studiilor independente, potrivit Somfy: 

-Clădirile din Europa folosesc aproximativ 40% din totalul energiei consumate

-Două treimi din consumul de energie din clădiri este folosit pentru încălzire și răcire.

-Clădirile produc 20% din emisiile globale de CO₂

-Circa o treime din costurile de energie electrică provin din utilizarea luminii artificiale.

Somfy este, potrivit propriei prezentări, liderul mondial în furnizarea de sisteme de control automatizat pentru tehnica de umbrire și acces în locuințe și clădiri comerciale. Compania a fost fondată în Franţa, în anul 1969, iar în prezent are 6,120 de angajați în întreaga lume, 8 fabrici în Franța, Italia, Polonia, Tunisia și China, cu afaceri de 1,127 miliarde euro raportate în 2018.

În România, compania Somfy a fost înființată în anul 2006, având în prezent o echipă de 12 angajați, un depozit logistic la Brașov și un birou central în București, dar și o rețea de parteneri și reprezentanţi teritoriali care asigură acoperirea la nivel naţional.

Portofoliul de produse include o ofertă globală adaptată tuturor tipurilor de aplicații: sisteme de motorizare și comandă destinate tehnicii de umbrire pentru exterior și interior, sisteme automatizate de acces rezidential, soluţii de umbrire solară dinamică și Smart Living.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *