Soluție germană la problema conectării fermelor eoliene: rețeaua căii ferate

Una dintre cele mai mari probleme a Germaniei, ţară care se va baza din ce în ce mai mult pe energia regenerabilă, este legată de costul liniilor de înaltă tensiune ce trebuie construite, dar, potrivit presei germane, problema ar putea avea o soluţie simplă: liniile electrice ce deservesc trenurile.

Potrivit calculelor oficiale, până în 2020 ar fi nevoie de 3.600 km de linii de înaltă tensiune pentru a conecta fermele eoliene care vor apărea în nordul ţării (multe în zone offshore), dintre care abia dacă au fost construiţi 100 km. Potrivit ministrului federal al Transporturilor, Peter Ramsauer, guvernul de la Berlin studiază posibilitatea folosirii reţelei electrice a căii ferate. Reţeaua de înaltă tensiune operată de Deutsche Bahn se întinde pe 7.800 km, fiind a doua ca lungime din Germania, după cea a gigantului energetic RWE. Autorităţile spera ca reţeaua să poată fi modificată pentru a transporta energie electrică din nord spre sud şi pentru a permite pe parcurs conectarea a noi producători. La rândul său, comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a spus că un astfel de “proiect pilot” ar fi “foarte folositor”.

Germania este pe cale să demareze ceea ce se cheamă o revoluţie energetică (abandonul energiei nucleare, miliarde de euro investite în expansiunea regenerabilelor), dar planurile de extindere a reţelei de înaltă tensiune au generat în unele zone ale ţării proteste din partea localnicilor, care nu şi-ar dori pe lângă casele lor aceste “autostrăzi ale energiei”.

Responsabilii cu reţeaua electrică federală a spus că, date fiind nevoile de noi linii, orice posibilitate trebuie luată în calcul. De asemenea, şeful Deutsche Bahn n-a respins idea, dar a spus că reţeaua operată de compania feroviară trebuie modificată semnificativ, pentru a permite preluarea şi transportul întregii cantităţi de energie avute în vedere. Costurile ar putea ajunge la 250.000 de euro pe kilometru, sumă care este însă de patru ori mai mică decât cea necesară pentru construirea unui km de linie de înaltă tensiune nouă.

Sursă foto:wikipedia

 

 

1 Comment

  1. Nemți au oameni de calitate în conducerea Germaniei.Au pus și o femeie frumoasă cu șarm, (păcat că nu știu ori n-au timp, să-i facă și niște veșminte pe măsură).Noi nu știm să-i alegem deși avem și noi astfel de oameni.Când se va pune bază pe specialiști națiunii:inventatori, inovatori, raționalizatori muncitori cu înaltă calificare, intreprinzători curajoși care creiază locuri de muncă se va schimba și la noi lucrurile. De-o cam dată ne conduc șarlatanii politici.Tehnocrații nu sunt admiși.Vivat națiune HALALLLL SĂȚI FIE zis-a Caragiele Ion Luca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *