Soluția bulgară pentru ieftinirea carburanților: 50 de litri pe lună la preț redus. Care vor fi prețurile

Autoritățile bulgare au în plan acordarea unei reduceri semnificative de preț la carburanți pentru clienții persoane fizice, dar cantitatea care poate fi cumpărată la preț redus este limitată.
Oficialii bulgari vorbesc despre introducerea unui sistem în care clienții persoane fizice vor beneficia de o reducere substanțială, de 25 de cenți pentru un litru de benzină și motorină, însă în limita unui consum de 50 de litri într-o lună.

“Avem în vedere ca pentru 50 de litri de combustibil pe lună ar trebui să fie la un preț mai mic. O reducere de 25 de cenți pe litru la benzină și motorină”. Declarața a fost făcută de ministrul adjunct al Energiei din Executivul de la Sofia, Plamen Danailov, citat de Novinite.

„Acest lucru se va aplica persoanelor fizice, nu firmelor. Reducerea va fi primită direct, în momentul alimentării „, a adăugat el. Potrivit ministrului, 50 de litri sunt de ajuns și vor fi de ajuns pentru o lungă perioadă de timp, scrie Novinite.

„Sperăm să clarificăm toate detaliile cu comercianții în această lună și să începem chiar din această lună”, a spus ministrul adjunct al Energiei.

Nu au fost oferite detalii despre cum va fi implementat mecanismul și nici cum vor fi returnați banii de reducere companiilor petroliere. Și, important mai ales pentru turiștii români, dacă ea va viza doar autoturismele înmatriculate în Bulgaria sau nu, deși cel mai probabil așa va fi.

Bulgaria se alătură astfel statelor europene în care autoritățile au luat decizii de sprijin pentru consumatorii afectați de creșterea prețurilor la carburanți. Polonia a eliminat TVA, Ungaria, Croația și Slovenia au plafonat prețurile la pompă, Germania a redus din taxe, Franța acordă o reducere directă.

În cazul în care se va și aplica mecanismul iar prețurile vor fi reduse cu 25 de eurocenți pe litru, bulgarii vor plăti cel mai mic preț pentru carburanți din Europa, evident, în limita celor 50 de litri, mai mic și decât prețul plafonat din Ungaria. Luând în calcul prețurile medii din țara vecină (ultimele date Oil Bulletin, 2 mai), dacă aplicăm reducerea la prețul final cu taxe, prețul pentru plinul de 50 de litri de benzină redusă va fi de 1,25 euro/litru (echivalentul a circa 6,25 RON), iar prețul pentru motorină va fi de 1,33 euro/litru, circa 6,65 RON/litru.

România nu a luat decizii referitoare la prețurile carburanților pentru clienții persoane fizice, și a anunțat introducerea unui mecanism de reducere cu 50 de bani (10 eurocenți) pe litru doar pentru transportatori.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.