SOCAR: Avem suficient gaz și pentru AGRI și pentru Nabucco

Vicepreşedintele companiei azere de stat de petrol şi gaze SOCAR, Vitaliy Baylarbayov, a declarat joi, la Bucureşti, că Republica Azerbaijan va avea după 2020 suficiente gaze naturale atât pentru viitorul gazoduct Nabucco, cât şi pentru AGRI, România făcând parte din ambele proiecte.

„În viitor, cel mai probabil după 2017-2020, Azerbaijan ar putea furniza gaze naturale atât pentru AGRI, cât şi pentru Nabucco, dar luăm în considerare şi conducta South Stream (proiect al gigantului rusesc Gazprom, care ocoleşte Ucraina, n.r.). Dar să spui că putem alimenta cu gaz toate conductele din regiune, nu, acest lucru nu este posibil. Dar nu excludem nicio opţiune”, a declarat Vitaliy Baylarbayov, potrivit Money.ro

Vicepreşedintele SOCAR consideră totodată că proiectul AGRI ar putea fi realizat în cinci ani.

Vitaliy Baylarbayov a precizat că AGRI nu concurează nici cu Nabucco, dar nici cu vreun alt proiect asemănător, ci este complementar lor. „Primul care va fi gata va fi cel câştigător. Dar în viitor oricum vor fi şi alte proiecte şi alte surse de gaz”, a adăugat Baylarbayov.

Potrivit acestuia, proiectul va avea o capacitate între 5 şi 10 miliarde metri cubi gaze pe an, dar această capacitate ar putea fi mărită.

La rândul său, preşedintele Consiliului de Administraţie al AGRI LNG Project Company, Corneliu Condrea, a declarat joi că există mai multe companii interesate atât de realizarea studiului de fezabilitate, de investiţia în sine, dar şi de punerea la dispoziţie a unor servicii ulterioare.

Zilele acestea se desfăşoară la Bucureşti lucrările Reuniunii Interministeriale privind proiectul AGRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *