Șoc în Cehia: Un furnizor cu 900.000 de clienți, printre cei mai mari de pe piață, a oprit activitatea sub povara prețurilor mari. Ce s-a întâmplat cu clienții

Bohemia Energy, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică și gaze din Republica Cehă, a încetat miercuri activitatea, devenind cea mai mare firma de energie din țară care se închide în contextul creșterii costurilor energiei la nivel european, potrivit Reuters

Prețurile gazelor la nivel european n au crescut în acest an din cauza unor factori precum stocurile reduse, probleme cu infrastructura de livrare și cererea ridicată în Asia, astfel că prețurile energiei au ajuns la niveluri record.

Compania privată cehă, care avea aproximativ 900.000 de clienți, a declarat că aceștia vor fi preluați de către furnizorii de ultimă instanță, inclusiv cel mai mare producător de energie electrică din țară, CEZ.

Situația seamănă cu cea din Marea Britanie, unde creșterea prețurilor en gros ale energiei a făcut ca unii furnizori să se prăbușească. Doar în luna septembrie au intrat în faliment nouă companii.

Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat că guvernul va analiza modul în care ar putea reduce impactul asupra clienților, a raportat agenția de știri CTK.

„Cu regret, trebuie să anunțăm că Bohemia Energy Group, încetează cu efect imediat furnizarea de energie electrică și gaze către piața energetică cehă”, a anunțat compania miercuri, pe site-ul său.

„Am fost forțați să facem acest pas drastic de către majorarea continuă și abruptă a prețurilor la energie electrică pe piața angro, unde prețul ambelor mărfuri furnizate (electricitate și gaze naturale) este acum de trei ori mai mare decât anul trecut.”

Bohemia Energy devenise în ultimii ani cel mai mare furnizor nou-intrat pe piața de energie a țării, concurând cu firmele tradiționale.

Compania a fost înființată și controlată de omul de afaceri Jiri Pisarik, a cărui avere a fost estimată de Forbes la 8,3 miliarde de coroane cehe (378 milioane de dolari) anul acesta.

Pisarik nu a putut fi contactat pentru comentarii, dar a fost citat de CTK spunând că decizia de a închide „a fost cea mai dificilă pe care a trebuit să o luăm”.

Autoritatea de reglementare cehă pentru energie ERU a declarat săptămâna trecută că analizează plângerile clienților conform cărora compania încetează contractele și clauzele cu preț fix.

CEZ a declarat într-o declarație că este pregătită să își îndeplinească rolul de furnizor de ultimă instanță pentru clienții Bohemia Energy.

„CEZ este o companie stabilă, iar clienții nu trebuie să-și facă griji că nu se găsesc fără surse de energie electrică”, a spus compania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *