Slovenia a rezolvat problema gazului pentru 24 de ani: a intrat în South Stream

Gigantul rus Gazprom a anunțat că ar putea prelungi contractele prin care livrează gaze naturale Sloveniei până în 2035, iar cantitățile importate de micul stat s-ar putea tripla.

“Ca urmare a negocierilor referitoare la proiectul Soth Stream, suntem în negocieri pentru extinderea contractelor până în 2035 și pentru creșterea exporturilor noastre până la 1,7 miliarde de metri cubi pe an” a declarat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat de Ria Novosti. Importurile de gaz ale Sloveniei se fac în uma unor acorduri între compania energetică de stat, Geoplin Plinovodi, și Gazprom.

Grupul Gazprom și compania energetică slovenă au semnat zilele trecute contractul privind înființarea companiei care se va ocupa de traseul sloven al gazodctului South Stream. Compania va fi un joint-venture 50%-50%. Costurile construcției conductei pe teritoriul sloven se ridică la un milliard de euro, potrivit estimărilor Gazprom.

Gazoductul South Stream, va pleca din Rusia şi, ocolind Ucraina va subtraversa Marea Neagră şi va ajunge în Bulgaria, de unde se va împărţi în două ramificaţii: una spre Grecia şi Italia, şi a doua spre Serbia, Ungaria şi Austria.

Gazoductul South Stream, prin intermediul căruia Rusia speră să îşi reducă dependenţa de ţările de tranzit, ar urma să fie finalizat până în 2015. Capacitatea conductei ar putea fi majorată până la 63 miliarde de metri cubi şi ar putea acoperi 35% din livrările de gaze naturale ruseşti spre Europa.

Rusia are deja semnate acorduri cu toate țările europene pentru construcția gazoductului, cu o sigură excepție, Turcia, de al cărei consimțământ este nevoie pentru partea gazoductului din zona Mării Negre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *