Compania slovacă Slovenske Elektrarne a finalizat procedurile de încărcare a combustibilului în centrala nucleară Mochovce 3, a declarat directorul centralei, ceea ce face din acest grup, a cărui punere în funcțiune a fost mult întârziată, una dintre puținele unități nucleare noi care apar în Europa în plină criză energetică.
Unitatea de 471 MW va produce energie electrică începând cu sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, a declarat directorul fabricii Martin Mraz pentru Reuters. „Vom fi la producție maximă la începutul lui 2023”, a spus Mraz, în timp ce ultimele fascicule de combustibil erau încărcate în reactor.
Noua unitate va produce aproximativ 3,7 TWh pe an, acoperind 13% din consumul de energie electrică al Slovaciei, ceea ce va face această țară autosuficientă din punct de vedere al consumului de energie electrică, a mai spus oficialul.
Reducerea livrărilor de gaze rusești către Europa, ca răspuns la sancțiunile impuse Moscovei din cauza invaziei Ucrainei, i-a îndemnat pe europeni la o căutare frenetică de alternative pentru a evita criza energetică care se profilează în acest sezon de iarnă, arată Reuters. Potrivit acestei surse, Slovacia va deveni exportator net de energie electrică după ce Slovenske Elektrarne va finaliza și Unitatea 4 Mochovce, cu un decalaj de aproximativ doi ani după Unitatea 3.
Reactoarele de la Mochovce se bazează pe designul inițial sovietic VVER cu sisteme de control de la Siemens și Areva.
„Această nouă capacitate de generare… este a doua centrală nucleară din Europa care se apropie acum de producția comercială după o lungă perioadă de construcție”, a declarat un purtător de cuvânt al Enel, care deține 33% al Slovenske, într-un răspuns trimis prin e-mail la întrebările Reuters. „Odată ce va fi pus în funcțiune, va contribui la reducerea dependenței europene de gaz”, a spus purtătorul de cuvânt.
Construcția grupurilor nucleare a fost oprită în anii 1990 și a fost reluată în urmă cu mai bine de un deceniu, dar a suferit întârzieri repetate și depășiri ale bugetului, costul total al celor două unități fiind de aproximativ 6 miliarde de euro (6,10 miliarde de dolari).