Autoritatea de reglementare în domeniul activităţilor nucleare din Slovacia şi-a dat joi acordul pentru ca noul reactor trei de la centrala nucleară de la Mochovce să fie pornit, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Centrala nucleară de la Mochovce, deţinută de grupul energetic Slovenske Elektrarne, controlat la rândul său de Guvernul slovac, grupul italian Enel şi cel ceh EPH, a început construcţia unităţilor trei şi patru la finele anilor 1980, în perioada comunistă, însă lucrările au fost oprite în anii 1990.
Construcţia noilor unităţi, care sunt bazate pe tehnologia rusească VVER şi utilizează sisteme de control furnizate de firmele Siemens şi Areva, a fost reluată în urmă cu un deceniu dar între timp s-au înregistrat numeroase întârzieri şi depăşiri de costuri.
Estimările din 2019 pun costul noilor unităţi la aproape 5,7 miliarde de euro. Fiecare unitate are o capacitate de 471 MW.
Joi, Autoritatea de reglementare în domeniul activităţilor nucleare din Slovacia a informat că reactorul 3 poate fi încărcat cu combustibil nuclear, însă numai după ce decizia va intra în vigoare, lucru care poate dura mai multe luni dacă părţile implicate sau opinia publică protestează.
Grupul energetic Slovenske Elektrarne a confirmat că a primit aprobarea Autorităţii de reglementare dar nu a făcut alte comentarii. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina sa de Internet, în luna martie 2021 lucrările la reactorul 3 erau gata în proporţie de 99,95% iar în cazul reactorului 4 erau la 88%.
Cele două noi unităţi ale centralei nucleare de la Mochovce ar urma să acopere un sfert din necesarul de energie electrică al Slovaciei.
Punerea în funcţiune a reactorului 3 va permite Slovaciei să ajungă la auto-suficienţă în aprovizionarea cu energie electrică, pentru prima dată după 2007, a subliniat compania energetică.
Slovenske, cel mai important producător de energie din Slovacia, operează două reactoare nucleare la centrala de la Mochovce, un alt reactor la centrala de la Jaslovske Bohunice, plus 35 de hidrocentrale şi două termocentrale pe bază de cărbune.