Situație mai rară: Regenerabilul asigură două treimi din producția de energie electrică, România exportă masiv

În această dimineață, pe fondul unui vânt bun și al unei hidraulicități crescute, România exportă masiv energie electrică.

La ora 7.57 dimineață, producția națională de energie electrică era de 8.600 MW, ceea ce, în condițiile unui consum de 7.000 MW , a condus la un export de aproape 1.600 MW.

La acel moment, Hidroelectrica producea energie electrică la o putere de 3.300 MW, nimic suprinzător față de situația înregistrată în ultimele zile, când producătorul hidro livrează constant în sistem între 3.000 și 3.700 MW.

Surpriza vine din partea turbinelor eoliene, care generau 2.388 MW, la ora redactării acestei știri, un nivel mai rar întâlnit și aproape de puterea totală instalată în eolian, de circa 3.000 MW. Evident, ne putem aștepta și la un aport semnificativ al fotovoltaicului.

Așadar, în total regenerabilele asigură, la ora transmiterii acestei știri, peste două treimi din producția națională de electricitate, pe fondul lipsei din sisrem al unui reactor nuclear.

În ceea ce privește prețurile, România înregistrează azi cel mai mic preț spot (calculat ieri pentru livrările fizice de azi) dintre toate piețele cu care suntem cuplați (58 de euro/MWh față de circa 74 de euro/MWh în Ungaria, Cehia și Slovacia). Din acest motiv, energia curge de data aceasta de la noi spre celelalte piețe: România exportă în rețeaua ungară în toate cele 24 de ore ale zilei de azi, în majoritatea cazurilor la o putere de 800 MW, adică valoarea ATC, deci aloarea maximă posibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *