Situație rară: Eolienele duduie azi, la o putere medie orară de aproape 2.700 MW. Prețul spot e printre cele mai mici din Europa

Pe fondul unui aport foarte mare al eolianului, mâine prețul spot al energiei electrice din România este, alături de cel din Bulgaria, cel mai mic din Europa.

Prețul mediu al energiei electrice tranzacționate în data de 10 ianuarie pe piața de la București, cu livrare în ziua de 11 ianuarie, este de 174 de euro/MWh, potrivit datelor de pe platforma OPCOM.

Cu acest preț, România este printre cele mai ieftine piețe spot din Europa din data de 11 ianuarie – doar Bulgaria (172 euro) are prețuri mai mici decât noi. Pe piețele occidentale prețurile sunt în jurul valorii de 250 de euro/MWh, la fel și în Polonia, care, tradițional, avea prețuri spot mai mici,

Unul dintre motivele prețului mic de la noi este și aportul semnificativ prognozat al turbinelor eoliene.

La ora redactării acestei știri, prognoza consultată de noi arată că, în ziua de 11 ianuarie, eolienele vor funcționa la o putere orară medie de aproape 2.700 MW, în condițiile unei capacități instalate de circa 3.000 MW – deci, dacă prognoza se adeverește vor funcționa la un factor de capacitate de 89%. Amintim că pentru mare parte a zilei e mâine sunt valabile coduri de vânt pentru zona de sud-est a țării.

De altfel, la fel, la momentul redactării acestei știri, eolienele funcționau la o putere de circa 2.600 MW, fiind prima sursă de generare din România. De-a lungul întregii zile de luni turbinele eoliene au asigurat de altfel un aport semnificativ sistemului energetic național, în toate orele de după prânz peste nivelul de 2.000 MW.

Astfel în data de 11 ianuarie, din România “curge”, în toate intervalele orare ale zilei, energie în rețeaua maghiară, în cele mai multe ore la un nivel de 776 MW, valoarea maximă posibilă – prețul spot de mâine din Ungaria este de 254 de euro/MWh, cu circa 80 de euro în plus față de cel din România. În schimb, în 16  intervale orare în România intră energie din rețeaua bulgară, unde prețul mediu al zilei este cu 1,5 euro/MWh mai mic decât la noi.

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.