Situaţie inedită în sectorul energetic: preţul electricităţii pe bursă va coborî, marţi, sub 1 leu pe MWh

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM va coborî marţi, 1 mai, sub pragul de 1 leu pe MWh în mai multe intervale orare, iar media în orele de vârf de consum va fi mai mică decât în restul zilei, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier, citate de Agerpres.

Astfel, până la ora 7:00, preţul energiei va fi în jur de 0,3 lei pe MWh. La ora 8:00, preţul va urca la 10 lei, dar va coborî din nou sub 1 leu între orele 14:00 şi 17:00. Ulterior, spre seară, va urca până la un maxim de 199 de lei pe MWh, la ora 21:00.

Media zilnică de marţi va fi de 34 de lei pe MWh, faţă de un preţ mediu situat între 100 şi 200 de lei, cât a fost în ultima perioadă.

Interesant este că, în orele de vârf de consum, adică în intervalul orar 9:00 – 20:00, preţul mediu (17,7 lei pe MWh) este mai mic decât cel din afara orelor de vârf de consum (51,6 lei pe MWh). De obicei este invers.

Totodată, o altă situaţie extrem de rară o vom întâlni marţi în ţările cu care piaţa spot din România este cuplată, adică Slovacia şi Cehia, unde preţul energiei va fi negativ, adică utilizatorii vor primi bani pentru a consuma electricitate.

Spre exemplu, la ora 13:00, când în România curentul costă 0,2 euro pe MWh, în Slovacia şi Cehia preţul este de minus 30 de euro pe MWh, adică producătorii plătesc consumatorii cu această sumă să utilizeze un MWh de electricitate.

Toate aceste fenomene sunt specifice zilelor pentru care se prognozează un consum mic de electricitate, concomitent cu o producţia mare de energie regenerabilă, care nu poate fi stocată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *