Situaţie de excepţie la Hidroelectrica: La 100 de lei venituri, 50 sunt profit

Hidroelectrica, unul dintre cele mai mai profitabile active al statului roman, a înregistrat în primul trimestru al acestui an o rată a profitului de 50%.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 485 de milioane de lei, în creştere de la 399 de milioane de lei, în primul trimestru al anului trecut.

Veniturile din exploatare au fost de 974 de milioane de lei, în primul trimestru al anului, iar profitul operaţional EBITDA a fost de 721 de milioane de lei.

În aceste condiţii, Hidroelectrica a ajuns să aibă o marjă EBITDA de 74% şi lucrează cu o marjă a profitului net de 50%.

Anul trecut,  cel în care compania a înregistrat un profit net de 1,36 miliarde de lei, cel mai mare din istorie, la nivelul celor patru trimestre, marja EBITDA a fost de 69% iar marja profitului net a fost de 42%.

Rezultatele au fost obţinute în contextul unei hidraulicităţi mai bune, în contextul în care preţurile de pe piaţă au fost mai mici, după cum a explicat directorul general al companiei, Bogdan Badea. Spre exemplu, în luna martie 2018, producţia de energie a fost de 1,8 TWh, în creştere accentuată faţă de cei 1,33 TWh produşi în luna martie a anului trecut, iar această situaţie s-a întâlnit în fiecare lună din T1 2018.

În ceea ce priveşte fluxurile de trezorerie, compania avea în conturi, după primul trimestru al anului trecut, 2,35 miliarde de lei (din care se vor plăti totuşi dividendele de 1,22 miliarde de lei, adică 90% din profitul anului trecut). Datoriile companiei s-au redus însă până la nivelul de 30 de milioane de lei.

Hidroelectrica, societate deţinută în proporţie de 80% de statul român, operează hidrocentrale cu o putere instalată de circa 6.400 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *