Simtel, scădere cu 60% a profitului la nouă luni, ca urmare a reorientării spre proiecte mai mari. Ce urmează

Compania românescă Simtel Team, autoproclamat lider al energiei regenerabile din România, a raportat afaceri și profit în scădere la nouă luni, pe fondul reorientării spre proiecte mai mari, arată compania întrr-un comunicat remis Bursei.

Compania a înregistrat venituri operaționale de 172 milioane de lei la nivel consolidat, în scădere cu 19% față de primele nouă luni din 2023. Cheltuielile din exploatare la nivel consolidat au ajuns la 161 milioane de lei, în scădere cu 17% comparativ cu cheltuielile de 192,9 milioane de lei din aceeași perioadă a anului precedent.

Ca atare, “rezultatul brut consolidat a înregistrat o valoare de 8,6 milioane de lei, o scădere cu 55% comparativ cu 9L 2023, în timp ce profitul net consolidat a ajuns la 6,6 milioane de lei, în scădere cu 60%, comparativ cu 9L 2023”, arată compania.

“Deși această scădere este semnificativă, ea reflectă o tranziție naturală determinată de schimbarea modelului de business al Simtel în 2024. Compania s-a orientat începând cu acest an către proiecte de dimensiuni considerabil mai mari, cu o dinamică diferită a implementării și facturării. Această schimbare presupune încasarea veniturilor predominant în a doua parte a anului financiar, pe măsură ce proiectele sunt finalizate și facturate către beneficiari. Această strategie permite companiei să abordeze proiecte de amploare, însă afectează temporar nivelul profitului pe parcursul implementării”, spune Iulian Nedea, președinte al Consiliului de Administrație al companiei.

“În plus, este important de precizat că primele nouă luni ale anului au reprezentat pentru Companie o perioadă de învățare și ajustare a modelului său de operare, având în vedere specificul proiectelor de dimensiuni mai mari, de peste 25 MWp, care implică o dinamică diferită. În acest context, Compania a reconfigurat atât echipa de management, cât și cea tehnică, care au trebuit să învețe și să se adapteze la noi provocări și cerințe. Ca urmare a acestor măsuri, în prezent, echipele din cadrul Companiei sunt pregătite și capabile să abordeze proiecte de dimensiuni mari, fără a întâmpina limitări semnificative. Această dinamică a proiectelor mari va continua până în 2050, oferind perspective solide pe termen lung. Totodată, începând cu anul 2025, obiectivul conducerii este ca Simtel să activeze și pe piețele internaționale”, mai arată Nedea.

Compania spune că și ultimul trimestru al anului va fi provocator, tocmai pe fondul reorientării către proiectele mari.

“În ceea ce privește Bugetul de Venituri și Cheltuieli (BVC) pentru 2024, deși realizarea acestuia se apropie de obiectivele stabilite, anumite aspecte logistice și de implementare au avut un impact asupra încasărilor planificate pentru T4 2024. Mai exact, o serie de proiecte majore, aflate în diferite etape de implementare, au întâmpinat întârzieri în procesul de implementare din motive independente de companie – spre exemplu livrarea unor componente critice pentru zona de conectare la rețea – cu impact în etapele de facturare și încasare, iar plățile aferente acestora se vor realiza în primul trimestru al anului 2025.

Aceste decalaje nu reflectă o problemă de performanță operațională, ci sunt o consecință a ritmului specific de execuție pentru proiectele de amploare, pe care compania le gestionează în contextul extinderii activităților sale.

Astfel, având în vedere acest context și reconfigurarea momentului încasărilor, conducerea Companiei estimează pentru 2024 o creștere a cifrei de afaceri de 23% la nivel consolidat față de anul anterior, ceea ce se va reflecta în realizarea BVC-ului la un nivel de 91% față de estimările inițiale. Chiar și cu aceste ajustări, performanța financiară aferentă anului 2024 va fi una solidă și reflectă fundamentul puternic creat pentru o creștere accelerată în anul 2025”, mai arată compania.

Simtel Team este evaluată de investitori la 350,2 mil. lei, potrivit datelor Zf.ro, şi cei mai mari acţionari sunt Iulian Nedea (23,44%), Sergiu Bazarciuc (23,22%) şi Radu Vilău (23,2%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *