Siemens, una dintre cele mai importante companii de tehnologie la nivel global, prezentă în România de peste o sută de ani, a înregistrat pe plan local o cifră de afaceri consolidată de peste un miliard de lei în anul fiscal 2018, care s-a încheiat la 30 septembrie. Compania are patru fabrici de echipamente şi peste 2.000 de angajaţi în România.
„Afacerile din România au înregistrat o evoluţie sustenabilă, cifra de afaceri cumulată a companiilor Siemens prezente pe plan local înregistrând o creştere de peste 22% în anul fiscal 2018, comparativ cu anul financiar precedent”, a declarat Titus Loew, CFO Siemens România.
Majorarea a fost determinată preponderent de dinamica crescută a investiţiilor în infrastructură energetică şi feroviară, dar şi de rezultatele solide din sectorul automatizărilor industriale şi din domeniul echipamentelor medicale.
„2018 a fost marcat de finalizarea unor proiecte importante, dar şi de câştigarea unor contracte noi, inclusiv în Republica Moldova. În continuare, vedem potenţial de dezvoltare în toate domeniile noastre de activitate, în principal sub impactul a două mari tendinţe. În primul rând, creșterea gradului de digitalizare, care determină o schimbare a modelelor de afaceri și creează necesitatea adaptării rapide în toate sectoarele economice. Un exemplu este producţia, unde discutăm deja de câţiva ani de o nouă revoluție industrială. Al doilea factor de dezvoltare este evoluţia pozitivă resimţită în ultimii ani în domeniul investiţiilor în infrastructură feroviară şi energetică, sectoare vitale pentru o dezvoltare sustenabilă a României”, a declarat Cristian Secoşan, CEO Siemens România şi Republica Moldova.
Totuşi, oficialii companiei au precizat că afacerile nu se ridică la nivelul celor din anii de boom ai eolianului din România, în care Siemens a participat la ridicarea parcurilor eoliene cu echipamente şi cu servicii. „După cum ştiţi, în eolian a fost zero în 2018″, a spus Secoşan.
Printre proiectele la a căror realizare şi-a adus contribuţia compania Siemens anul trecut se numără modernizarea şi construcţia de staţii de transformare, inclusiv 14 unităţi în Republica Moldova. De asemenea, compania a livrat soluţii de digitalizare şi automatizări industriale pentru o serie de proiecte şi a contribuit la dotarea mai multor clădiri de birouri cu sisteme inteligente de management.
De asemenea, Siemens este compania care a livrat prima şi momentan singura unitate de stocare a energiei electrice din România, cea de 1 MW, amplasată de EDP Renovables la Cobadin, în Dobrogea, unde deţine un parc eolian.
În ceea ce priveşte centrele de cercetare-dezvoltare din România, compania a continuat să dezvolte operaţiunile, una dintre direcţii fiind formarea unei echipe dedicate securităţii cibernetice în Bucureşti.
Şi numărul angajaţilor Siemens a înregistrat o creştere uşoară, depăşind 2.200 de persoane, la 30 septembrie 2018.
„Resursele umane sunt cel mai de preţ activ al unei companii, iar în ultimii ani au reprezentat şi un important resort de dezvoltare al României. Sectorul IT, de exemplu, a atras şi continuă să atragă jucători din întreaga lume, iar România se poziţionează deja ca un pol al cercetării-dezvoltării în regiune. Este o mare şansă şi este datoria noastră să încercăm să dezvoltăm aceste talente”, a adăugat Cristian Secoşan.
Pe lângă programele de training ale propriilor angajaţi, Siemens România a avut de-a lungul anilor circa 1.600 de studenţii în diferite programe de practică şi internship. Printre cele mai noi proiecte de dezvoltare dedicate tinerilor studenţi se numără un program de practică în domeniul Inteligenţei Artificiale, organizat în Braşov. De asemenea, companiile Siemens au donat echipamente şi software cu o valoare totală de peste 300.000 euro pentru dotarea mai multor laboratoare în mari centre universitare din România şi Republica Moldova.
Cu o istorie locală de 114 ani, Siemens deţine în România patru fabrici, în Sibiu şi Buziaş, şi patru centre de cercetare-dezvoltare, în Bucureşti, Braşov şi Cluj-Napoca. Compania a deschis primul birou din România în 1905, sub denumirea „Societatea Româna de Electricitate – Siemens Schuckert Societate Anonimă”.