Sidex Galaţi a cumpărat energie de la Hidroelectrica pentru tot anul 2021. Într-o singură zi, a contractat un sfert din consumul anual

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, a cumpărat, în data de 31 mai, cinci pachete de energie electrică scoase la vânzare de Hidroelectrica pentru tot anul 2021. Energia cumpărată îi asigură combinatului un sfert din tot consumul anual, iar preţul nu este deloc mic.

Hidroelectrica a iniţiat, în data de 31 mai, cinci oferte de vânzare de energie pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale-licitaţie extinsă. Producătorul de electricitate a scos la vânzare energie de tip bandă, la o putere de 5 MW, cu livrare în tot anul 2021. În total circa 219 GWh, iar toată energia a fost cumpărată de Arcelor Mittal Galaţi SA, (fostul combinat siderurgic Sidex, vândut între timp de Arcelor Mittal familiei Gupta), care a ofertat cel mai mult.

Cantitatea de energie cumpărată în această singură zi acoperă circa un sfert din tot consumul anual al combinatului siderurgic, al cărui consum de electricitate este la o putere de 100 MW bandă.

Preţul de vânzare a energiei a fost de 272 de lei/MWh, unul bun pentru Hidroelectrica, în condiţiile în care compania a fost obligată să vândă energie pentru piaţa reglementată (consumul populaţiei), cu 112 lei, după principiul cost plus profit reglementat de 5%. În acest an, compania de stat trebuie să vândă cam 10% din producţie, circa 1,6 TWh, la preţul de 112 lei MWh, dar de anul viitor şi în 2021 este obligată să vândă până la 65% tot la preţ reglementat, cost plus profit de 5%.

Sidex este unul dintre marii consumatori de energie electrică din România, membru al unei asociaţii de profil, Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC). Asociaţia a reacţionat la creşterea preţurilor la energie, spunând că din cauza preţurilor mari, care vor deveni şi mai mari din cauza viitoarele scheme de sprijin, care vor fi plătite de consumatori, industria devine necompetitivă. Marii consumatori au atras atenția că un ritm de creștere a costului cu energia electrică precum cel înregistrat în ultimul an și preconizat a se înregistra și în perioada următoare, scoate în afara pieței produsele românești, poate duce la închiderea de capacități majore de producție și la oprirea unor investiții de ordinul sutelor de milioane de euro.

Detalii despre acest subiect, aici:

Consumatorii industriali ameninţă cu plecarea din România din cauza preţurilor mari la energie, care vor fi şi mai mari din cauza noilor taxe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *