Şi românii resimt ieftinirea petrolului: benzina s-a ieftinit la pompe cu 50 de bani litrul în mai puţin de o lună

Carburanţii vânduţi la pompele din România se ieftinesc substanţial, ca urmare a scăderii cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, pe care le antrenează ieftinirea petrolului.

Rompetrol, al doilea jucător de pe piaţa carburanţilot afişa în data de 28 noiembrie, la staţia de pe bulevardul Ghencea din Bucureşti, un preţ de 5,23 lei litrul de benzină efix 95 (benzina standard a celor de la Rompetrol) şi un preţ de 5,67 lei litrul de motorina efix, la fel, motorina standard vândută de companie. La data de 1 noiembrie, preţurile la aceeaşi staţie, monitorizată de noi, erau de 5,76 de lei pentru benzină şi 6,08 lei pentru motorină.

Aşadar, în mai puţin de o lună, la Rompetrol, benzina s-a ieftinit cu 53 de bani litrul, iar motorina cu 41 de bani pe litru. Ieftinirile pot fi văzute şi la benzinăriile celorlalte lanţuri de distribuţie a carburanţilor.

Ieftinirile sunt generate de scăderea cotaţiilor la produsele petroliere, generate de evoluţia descdendentă din ultimul timp a preţului petrolului, cotaţii care sunt luate în calcul de companiile petroliere la stabilirea preţurilor finale. Alături de aceste cotaţii, taxele şi de evoluţia cursului de schimb, influenţează preţul final de la pompă.

În 28 noiembrie, cotaţia Platts Med pentru benzină, de referinţă pentru zona noastră era de 564 de dolari pe tonă, în condiţiile în care, la 1 noiembrie, cotaţia era de 625 de dolari. La motorină, cotaţia era de 618 dolari la 28 noiembrie, în condiţiile în care, în prima zi a lunii, ea era de 660 de dolari.

Comparaţia europeană

Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană arată un preţ mediu al benzinei, pentru România, de 5,28 lei, şi al motorinei de 5,72 lei, la data de 26 octombrie-ultimele date disponibile.
După aceste evoluţii, România este treia cea mai ieftină ţară din Europa, dacă socotim preţul benzinei (1,133 euro litrul), după Bulgaria şi uşor sub Ungaria. La motorină, carburantul consumat preponderent de piaţa noastră, preţul mediu de 1,227 euro, ceea ce ne duce abia pe locul cinci în clasamentul European, după Bulgaria, Lituania, Luxemburg şi Spania, la egalitate cu Polonia.

În România se consumă aproximativ 5 miliarde de litri de carburanţi anual, iar principalele companii de pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *