Şi producătorii de energie electrică ar putea cere statului recunoaşterea unor pierderi, generate de introducerea preţurilor reglemenetate

În condiţiile în care furnizorii de energie electrică acuză pierderi ca urmare a reglementării pieţei de energie şi legislaţia obligă reglementatorul ANRE să le permită recuperarea lor, şi producătorii ar putea solicita reglementatorului recuperarea unor pierderi, generate de faptul că li s-a impus vânzarea de energie la preţuri sub cele ale pieţei.

„Observ o preocupare ca, în procesul de dereglementare, să se recunoască şi costurile din trecut ale furnizorilor de ultimă instanţă (FUI-n.red.), ca urmare a reglementării. Dar ar trebui ca ANRE să recunoască şi pierderile producătorilor cu această ocazie, pentru că şi ei au avut pierderi”, ne-a declarat un reprezentant al unui producător, care a solicitat anonimatul.

Ce s-a întâmplat de fapt

Potrivit OUG 114, coroborată apoi cu regulamentele ANRE, de la 1 martie 2019 şi până în 2022, furnizarea de energie electrică pentru consumatorii casnici (care nu au optat încă pentru ieţşirea în piaţa concurenţială) se face în condiţiie reglementate de ANRE. Mai concret, autoritatea a stabilit că unii producători, mai ales Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Petrom, vor fi obligate să vândă, în acest an, anumite cantităţi de energie către FUI, la preţ de cost plus profit de 5%, iar FUI vând energia către populaţie tot la preţuri reglementate de ANRE.
Problema este că, atunci când s-au făcut alocările de energie de la producători, ANRE nu a putut folosi, evident, decât energia disponibilă a acestora, deci cea care nu fusese contractată pe pieţele la termen. Şi acum se dovedeşte că acea cantitate este insuficientă FUI-lor pentru a asigura tot consumul casnicilor. Ca atare, FUI a trebuit să meargă să cumpere restul de energie din piaţă, la preţuri mai mari, dar aceste costuri nu au putut fi transferate în facturi, consumatorilor, sau nu încă, pentru că preţurile finale au fost fixate de ANRE . Ca atare, FUI spun că au acumulat deja pierderi. “Pierderea estimată până acum de cei cinci FUI, în perioada martie-sfârşitul anului este de circa 150 de milioane de lei, nivel cumulat pentru toţi”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, director general al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi (ACUE), răspunzând unei întrebări adresate de noi pe această temă, la începutul lunii.

Care ar fi pierderea producătorilor

Este vorba de fapt despre un profit care nu se mai obţine, din cauza reglementării. Amtintim că, atunci când au intrat în vigoare preţuri reglementate pentru populaţie, ANRE a impus ca Hidrolectrica să vândă energie către FUI, pentru consumul clienţilor casnici, la preţ de 112 lei/MWh, Nuclearelectrica la 188 de lei, iar OMV Petrom la 260 de lei, în acest ultim caz fiind vorba despre energie de vârf.
Potrivit datelor operatorului pieţelor de energie şi gaze OPCOM, preţul mediu cu care s-a tranzacţionat energia electrică pe pieţele de contracte bilaterale au fost de 300 de lei MWh (PCCB-LE) sau 285 de lei (PCCB-NC) în luna septembrie-pentru a da doar un exemplu.

Producătorii ar putea astfel şi ei solicita compensaţii de la reglementator, atunci când va începe calendarul de dereglementare, deşi este greu de spus la ce nivel s-ar situa-care ar fi fost preţurile la care ar fi putut vinde energia în piaţă dacă nu exista reglementarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *