Şi Hidroelectrica va plăti dividende suplimentare de peste jumătate de miliard de lei, la cererea statului

Hidroelectrica, una dintre cele mai profitabile companii deţinute de stat, se alătură Transelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica şi Transgaz prin contribuţii cu bani la bugetul de stat. Este vorba despre 550 de milioane de lei sub forma de dividende speciale.

Directoratul Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a convocat AGA societății pe 19 decembrie, la solicitarea Ministerului Energiei pentru supunerea la vot a unei propuneri de acordare de dividende suplimentare în sumă totală de 550 milioane lei din rezervele Hidroelectrica, din care ministerului îi va reveni suma de 440 milioane lei. Dividendele ar urma să fie plătite în cel mult 5 zile de la data adoptării hotărârii AGA.

Ministerul Energiei controlează Hidroelectrica, deţinând 80% din acțiuni. Celălalt acționar al companiei este Fondul Proprietatea, care deţine 20% din capitalul Hidroelectrica.

Hidroelectrica a raportat un profit brut de aproape 2 miliarde de lei pentru primele nouă luni din acest an, iar directorul companiei a dezvăluit recent şi planul de afaceri pe următorii cinci ani. Compania pregăteşte investiţii de peste cinci miliarde de lei, pentru noi hidrocentrale şi pentru achiziţii de parcuri eoliene şi fotovoltaice.

„S-a bătut orice record. Pe primele nouă luni am avut venituri din exploatare de 3,2 miliarde de lei, cât în tot anul 2017, iar profitul brut a fost de 1, 98 miliarde de lei, în contextul în care în tot anul trecut am generat 1,6 miliarde”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, la o conferinţă pe tema pregătirilor pentru iarnă, organizată de publicaţia „Focus Energetic”. .

Cine mai umblă la „puşculiţă”

Compania care a dat statul anunţurilor a fost Romgaz. Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie a avizat solicitarea Ministerul Energiei (nr. acţionar majoritar, cu 70% din acţiuni), privind distribuirea unui dividend suplimentar de 1,30 lei/acţiune, iar suma totală alocată este de 501,05 milioane lei. Ulterior, suma a crescut la peste 700 de milioane, la solicitarea statului.

Romgaz a început pe 27 iulie plata dividendelor aferente exerciţiului financiar 2017 şi a dividendelor rezultate din repartizarea unei părţi a rezultatului reportat. Valoarea dividendului brut este 4,99 lei/acţiune, impozitul pe dividende aferent fiind reţinut la sursă în cota prevăzută de lege.

Contul Nuclearelectrica a fost vizat şi el pentru contribuţii suplimentare: Consiliul de Administraţie a aprobat plata suplimentară a unor dividende brute în valoare de 238 de milioane de lei. 

Şi Transgaz îşi va goli conturile la comanda statului. Operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale, va contribui cu bani, însă valoarea nu a fost făcută publică. Totuşi, calculele Profit.ro arată că în cele două conturi se afla, la jumătatea anului, suma cumulată de circa 2,66 milarde lei. Dacă întreaga sumă ar fi distribuită sub formă de dividende, Ministerul Economiei, ca acționar majoritar, ar încasa peste 1,5 miliarde lei.

Transelectrica este şi ea pe lista companiilor care vor cotiza în buzunarul statului. În contul vizat de Guvern al operatorului sistemului naţional de transport al energiei electrice sunt circa 1,5 miliarde de lei.

1 Comment

  1. Faptul ca statul isi insuseste aceste fonduri financiare nu este o incalcare a prevederilor legale in vigoare.Necazul este ca se dovedeste ca nici-o societate din cele mentionate nu functioneaza pe o piata unde exista o adevarata concurenta.Cine finanteaza dividentele la energiaa electrica, cine finanteaza dividentele la gazele naturale ,piata ?eu cred ca nu , aceste dividente sunt finantate de populatie.Oare o piata corecta nu conducea la preturi mai mici pentru populatie la energia electrica si gaze naturale ?Presupunand ca rationamentul meu este gresit , fiecare din societatile respective au nevoie de fonduri financiare pentru investitii, necesare eficientizarii activatitii si realizarea conditiilor necesare pentru reducerea tarifelor percepute populatiei.Oare aceasta atidudine a statului, nu conduce la cresterea preturilor tarifate populatiei ?Si mai o intrebare la care vad ca se tace.La majoritatea acestor societati este actionar si Fondul Proprietatea.Trebuie sa inteleg ca si Fondul Proprietatea va beneficia de aceste dividente suplimentare ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *