Și E.On scumpește gazele de la 1 iulie pentru cine nu a ales nimic la liberalizare. Cu cât cresc prețurile

După Engie, și celălalt mare furnizor de gaze pentru populație, E.On, a început să trimită clienților care nu au trecut în piața concurențială ofertele cu prețurile pe care le vor plăti începând cu 1 iulie 2021, dacă nu aleg o altă ofertă, de la E.On sau de la alt furnizor. E.On a ales o altă politică, de creștere a prețurilor în două etape, la 1 iulie și apoi la 1 ianuarie 2022. La 1 iulie, prețul crește cu 13%.

Puțin context și de ce este important

La data de 1 iulie 2020, piața gazelor naturale pentru casnici a fost liberalizată, prețurile reglementate de stat au dispărut, iar oamenii au avut posibilitatea fie să aleagă un alt furnizor de gaze,fie  o ofertă concurențială a furnizorului lor actual, fie să nu facă nimic, și să primească în continuare gaze de la vechiul lor furnizor la prețul din oferta sa standard, care a înlocuit vechiul preț reglementat.

Doar 28% dintre clienții casnici de gaze semnaseră însă un contract concurențial cu furnizorul de gaze, fie cel actual, fie unul nou, potrivit unor date comunicate de ANRE în luna martie. Acest lucru înseamnă că marea majoritate a clienților sunt încă în ultima situație: primesc gaze de la vechiul furnizor pe care l-au avut înaintea liberalizării, la prețul stabilit acum un an. Contractul, ca și prețul, are însă o valabitate de un an, deci termenul expiră la 30 iunie 2020, iar oamenii trebuie să semneze un nou contract. Dacă nu fac vreo alegere, vor primi gaze de la vechiul furnizor, la prețurile noi din oferta pe care o primesc acum.

Noile prețuri la gaze ale E.On

Ca și Engie, și E.On a început să transmită deja informări clienților în care le spune că perioada contractuală de un an expiră la 30 iunie. Oamenii fie semnează un contract nou cu un alt furnizor, fie aleg o altă ofertă concurențială a E.On, fie nu fac nimic, și în această ultimă situație se va considera acceptată oferta trimisă cu prețul  la care va fi furnizat gazul în următorul an, începând cu 1 iulie 2021. Oamenii trebuie să știe că, în orice situație, ca și până acum, nu li se va sista furnizarea gazului.

În momentul de față, clienții E.On care nu au făcut nicio alegere în ultimul an plătesc gazul la prețul de 134 de lei/MWh (rotunjit), preț final cu toate tarifele de rețea incluse, dar fără TVA. Acești clienți, dacă își mențin comportamentul și nu fac nicio alegere înainte de 1 iulie, au parte de la E.On de oferta Standard Gas. Asta înseamnă că, în perioada 1 iulie 2021-31 decembrie 2021 vor plăti un preț final de 151,8 lei/MWh, fără TVA, iar în perioada 1 ianuarie 2022-30 iunie 2022 prețul crește la 159,6 lei/MWh, fără TVA.

Așadar, pentru ei, prețul gazului va crește cu 13,3% la 1 iulie, urmând să aibă parte de o nouă scumpire, de 5,1% de la 1 ianuarie 2022 raportată la prețul din decembrie 2021. Așadar, o scumpire totală de 19,1% – diferență ianuarie 2022-iunie 2021, în două tranșe.

Puteți vedea oferta E.On aici: Oferta clienti liberalizare Standard Gas GN C1 2021 04 26

Citește și:

Scumpire masivă a gazelor de la 1 iulie pentru populația care nu a ales nimic la liberalizare. Engie a trimis clienților o ofertă cu 25% mai scumpă

Oamenii trebuie să știe că, chiar dacă nu decid acum să semneze un nou contract, pe o altă ofertă a E.On sau pe o ofertă a altui furnizor, pot face asta oricând în viitor, fără vreun cost suplimentar, chiar dacă sunt automat “prinși” pe contractul cu planul tarifar E.On Standard Gas, de la 1 iulie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *