Și compensare și plafonare: „Dorim să facem plafonare privind preţurile la energie – introducem un plafon superior la ordonanţa de compensare” – Virgil Popescu

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a declarat că, săptămâna viitoare, PNL ar urma să facă amendamente la proiectul de lege privind OUG referitoare la compensarea preţurilor la energie prin care să introducă şi o măsură privind plafonarea, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat dacă, în opinia sa, este posibilă propunerea formulată de PSD prin proiectul de lege privind plafonarea preţului la energie.

„Mie mi se pare greu de făcut acest lucru, pentru că lasă la latitudinea furnizorilor creşterea preţului, complet necontrolat, fără absolut niciun control, ştiind că vor fi tot timpul despăgubiri de la bugetul de stat şi o plafonare şi pentru cei cu venituri foarte mari şi pentru cei cu venituri mici şi medii nu mi se pare justificată. Da, măsura plafonării, am spus-o (…) dorim să face plafonare, să punem un plafon superior la ordonanţa de compensare”, a explicat Popescu, înainte de şedinţa conducerii PNL.

Întrebat de ce nu amendează proiectul PSD privind plafonarea, el a punctat: „Avem proiectul nostru de lege, ordonanţa care este în Parlament se discută şi acolo o să punem amendament de plafonare a preţurilor”.

Ministrul a susţinut că urmează să fie discutat şi un mecanism de amânare a facturilor la plată pentru cei vulnerabili.

„La nivelul Comisiei Europene se discută, în principiu, despre consumatorul vulnerabil, există posibilitatea, obligativitatea nedeconectării consumatorilor vulnerabili, o avem în lege. Dacă premierul a anunţat acest lucru, sigur că o să discutăm acest mecanism şi există posibilitate, de exemplu, de amânare a facturilor la plată pentru cei vulnerabili, dacă nu au posibilitate să plătească, în compensare cu datorii la bugetul de stat ale furnizorilor, în sensul că soldul acela se va regăsi într-o parte. Nu putem obliga furnizorii, dar statul, dacă doreşte să ia această măsură, poate să identifice această soluţie, vă dau un exemplu”, a indicat Virgil Popescu.

1 Comment

  1. Plafonam pretul la furnizor ca acesta are un soarece acasa care produce energia deci trebuie sa o faca mai ieftina!
    In acelasi timp Oltenia scoate public la vanzare la 1000 lei/MWh iar Hidroelectrica incaseaza preturi de peste 2000 lei/MWh din piata de echilibrare!

    Unde se duc banii de la Hidro?

    Logic, plafonam preturile pentru ca daca tot avem nevoie de investitii in capacitati noi (cred ca e clar ca NU mai avem unitati de productie), cei mai fericiti investitori vor fi cei care vin intr-o tara in care statul decide ca atunci cand e pretul mic e ok iar cand e mare il plafoneaza. Primul care spune ca statul va dezvolta noi capacitati il rog sa imi numeasca ultima investitie (realizata, nu in planul lu’ virgil).

    Hai sa fim sanatosi! Ca lumina nu mai avem mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *