Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene „să decupleze prețul energiei electrice de cel al gazelor”, pentru a scădea facturile la curent, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Șeful guvernului de la Viena a afirmat că subiectul va fi discutat la o reuniune de urgență și că „prețul electricității trebuie să scadă”, iar președintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor.
„Trebuie să oprim această nebunie care lovește în prezent piețele de energie”, a arătat Nehammer într-un comunicat. El a apreciat că pașii în acest sens pot fi făcuți doar în cadru european, nu la nivel național.
Premierul ceh Petr Fiala, a cărui țară asigură semestrul acesta președinția Uniunii Europene, anunțase vineri că Cehia va convoca o reuniune de urgență a miniștrilor energiei. După șase luni de război în Ucraina, prețul energiei în Europa a atins la sfârșitul acestei săptămâni noi recorduri. Una din cauze este reducerea livrărilor de gaze din Rusia către UE, unde 20% din energia electrică se produce în termocentrale pe gaz.
După ce ibericii au făcut acest lucru și l-au cerut și grecii, și oficialii români au solicitat Comisiei Europene modificarea regulilor din piața de energie, astfel încât prețul energiei electrice să fie decuplat de cel al gazelor naturale.
“Prețurile crescute la energie reprezintă în continuare un subiect care se află în atenția Comisiei Europene și a Miniștrilor Energiei. Analiza diferitelor posibilități de optimizare a design-ului actual al pieței de energie este de interes pentru România în vederea asigurării unui preț accesibil pentru consumatori. În acest sens, România susține în continuare explorarea posibilității de decuplare a prețului la energie electrică de prețul la gaze naturale, arhitectură care ar permite limitarea efectului de contagiune a creșterii prețului la gaze naturale asupra prețului la energie. Comisia Europeană a indicat că va realiza un studiu de impact cu privire la diferite măsuri de optimizarea a designului pieței de energie electrică”.
Așa scrie în comunicatul de presă al Ministerului Energiei emis după ce Comisia Europeană a adoptat, cu excepții, măsurile din planul de reducere a consumului de gaz cu 15%, de către fiecare țară,