Shell datorează Iranului un miliard de dolari, ţiţei neplătit

Royal Dutch Shell încearcă să plătească Iranului până la un miliard de dolari, sumă datorată pentru livrările de petrol, dar furnizarea banilor este aproape imposibilă din cauza sancţiunilor financiare impuse statului iranian de către Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Patru surse au declarat că Shell datorează o sumă mare de bani companiei National Iranian Oil, pentru livrările de ţiţei, scrie Mediafax. O sumă de aproape un miliard de dolari echivalează cu aproximativ opt milioane de barili de petrol.

„Shell face mari eforturi pentru găsirea unei soluţii de plată. Problema este delicată, foarte dificilă. Vor să rămână în relaţii bune cu Iranul, dar să respecte sancţiunile”, a spus una din surse. Un purtător de cuvânt al Shell a refuzat să comenteze.

Uniunea Europeană a interzis în ianuarie importurile de petrol iranian, dar a dat timp companiilor până la 1 iulie să renunţe la relaţiile actuale cu acest stat, bănuit că vrea să dezvolte armament nuclear sub acoperirea unor activităţi atomice civile.

Shell este al doilea mare client corporatist al Iranului, alături de grupul francez Total şi în urma companiei Tupras din Turcia.

Directorul general al Shell, Peter Viser, a declarat la începutul lunii martie că va prelua ultimele livrări de ţiţei iranian în decurs de câteva săptămâni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *