Shell a vândut Stanlow, a doua rafinărie din Marea Britanie

Gigantul petrolier va primi pe rafinărie 1,3 miliarde de dolari. Cumpărătorul este Essar Oil.

Shell a semnat un contract cu firma indiană Essar Oil prin care vinde rafinăria Stanlow şi unele activităţi de marketing din zonă pentru 1,3 miliarde de dolari. În cadrul tranzacţiei intră, pe lângă activele de pe partea de rafinare şi o parte din platforma chimică, plus drepturile de acces la anumite terminale de distribuţie şi unele afaceri locale. Shell s-a angajat să ofere, timp de cinci ani, ţiţei către Essar şi, printr-un alt acord care va fi semnat ulterior, Essar va furniza produse petroliere către reţeaua Shell din Marea Britanie. Tranzacţia, care are anumite clauze suspensive, va fi pefectată în a doua jumătate a anului.

Stanlow este situată aproape de Elllesmere Port, are ieşire la Marea Irlandei şi are o capacitate de 270.000 de barili pe zi (12 milioane de tone pe an) fiind a doua rafinărie, ca mărime, din Marea Britanie. Rafinăria asigură a şasea parte a consumului de benzină din insulă.

Directorul pe partea de downstream al Shell, Mark Williams, a spus că vânzarea rafinăriei Stanlow este parte a strategiei grupului petrolier de a se concentra pe activele de mari dimensiuni. Din 2002 până acum, Shell a renunţat la o capacitate de rafinare totală de 1,6 milioane de barili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *