Cererea europeană în creștere pentru gazul natural lichefiat (LNG) care să compenseze absența gazului rusesc livrat prin conducte a împins prețurile pentru acest produs de bază dincolo de posibilitățile multor cumpărători din regiunile cu venituri mai mici, cum ar fi Asia de Sud și de Sud-Est, împingându-i pe unii dintre ei să revină la o dependență puternică de cărbune, spun jucătorii din industrie, potrivit unei analize a Nikkei Asia.
„În mod evident, Europa trebuie să ia cât mai mult gaz posibil, deoarece a pierdut tot gazul din Rusia”, a declarat Russell Hardy, directorul general al Vitol, cel mai mare trader independent de energie din lume, la conferința Energy Asia 2023 de la Kuala Lumpur.
„Setea Europei de LNG a luat o parte din oferta permanentă către Asia, plus toată noua ofertă din SUA, și a absorbit totul”, a declarat Hardy luni, în ziua de deschidere a evenimentului. „În 2023, Asia va avea în continuare acces la LNG … dar prețul va fi mult mai mare”.
Prețurile spot ale LNG în Asia au scăzut de la nivelul record de 70 de dolari pe milion de unități termice britanice (BTU) din august anul trecut. Prețurile de referință Japan/Korea Marker (JKM) au fost în medie de 18 dolari pe milion de BTU între ianuarie și martie, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, și au scăzut și mai mult în ultimele săptămâni. Însă prețurile rămân la un nivel istoric ridicat și ar putea crește din nou dacă iarna în Europa se dovedește a fi mai aspră decât cea precedentă, care a fost blândă.
Hardy a spus că prețurile ridicate suprimă consumul de LNG din Asia, care ar urma să crească de la 252 de milioane de tone în 2022 la 260 de milioane de tone în acest an – însă mai puțin decât cele 272 de milioane de tone din 2021.
„Asia accesează astăzi mai puțin gaz decât în 2021”, a spus el. „Acesta este un fel de indiciu al inegalității”.
Europa a evitat o criză energetică iarna trecută cu ajutorul noilor livrări de LNG din SUA și Qatar, care au devenit cei mai mari doi furnizori de gaze din lume, în condițiile în care Rusia și-a redus drastic aprovizionarea cu gaze prin conducte pentru Europa, după invadarea Ucrainei.
Cu toate acestea, vorbitorii de la conferință au subliniat că a fost o criză a LNG care a lovit în schimb unele piețe cu venituri mai mici.
„Mesajul factorilor de decizie europeni este: „Am gestionat bine această situație, am evitat pana de curent””, a declarat Michael Stoppard, de la S&P Global. „Dar, de fapt, au existat pene de curent. Penele de curent au avut loc pe anumite piețe din Asia, în special în Asia de Sud, unde LNG a fost deturnat către piețele europene, care plătesc mai mult.”
Patrick Pouyanne, președinte și director general al companiei petroliere franceze TotalEnergies, a declarat că, în general, Asia a fost fundamentală pentru creșterea pieței globale de LNG. Văzut ca un combustibil pentru tranziția energetică, înainte de recentele perturbări ale pieței, consumul de LNG a crescut în regiune, în timp ce aceasta încearcă să își reducă dependența mare de cărbune.
„Și apoi [Europa -n.red] a luat niște LNG din Bangladesh, Vietnam, Thailanda și prețurile au crescut”, a spus Pouyanne. „Am împins aceste țări să aibă nevoie de mai mult cărbune”.
„Sper că vremea din Europa va fi din nou bună, mai caldă” în iarna următoare, a adăugat el, „pentru că altfel nu există altă cale decât să luăm mai multă energie din Asia”.
Octavio Simoes, președinte și director general al producătorului american de gaze naturale Tellurian, a declarat că Pakistanul, Sri Lanka, Indonezia și chiar Japonia și Coreea de Sud au ars mult mai mult cărbune decât înainte, din cauza faptului că au fost lipsite de aprovizionarea cu LNG la prețuri accesibile.
„Iar unele țări, precum Pakistanul, renunță complet la strategia lor pe termen lung privind gazele naturale și decid să își dezvolte rezervele de cărbune”, a declarat marți Simoes.
Tengku Muhammad Taufik, președintele și directorul general al grupului Petronas, compania petrolieră de stat din Malaezia, și-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la sustenabilitatea pe termen lung a aprovizionării cu gaze naturale în regiune, având în vedere situația actuală de „subinvestiții” în sectorul petrolului și gazelor.
El a declarat că unele instituții financiare sunt îngrijorate că banii investiți în proiecte de petrol și gaze naturale vor fi capitaluri blocate. Între timp, așa cum au spus și alți actori din industrie, dezvoltările în domeniul energiei regenerabile și eforturile de decarbonizare în rândul companiilor energetice din Asia nu au avansat atât de rapid pe cât se așteptau.
Citește și: