Serbia vrea să cumpere 15% din centrala nucleară Paks, din Ungaria

Serbia și-a propus să achiziționeze un pachet de 15% din acțiunile centralei nucleare Paks (NPP) din Ungaria, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic, potrivit SEE News.

„Dorința noastră este să devenim proprietari ai unui pachet de 15% din CNE și suntem gata să plătim un preț bun pentru asta”, a spus Vucic într-un fișier video postat joi pe canalul YouTube al agenției de știri Tanjug.

Propunerea a fost făcută acum două săptămâni, în timpul unei întâlniri cu premierul ungar Viktor Orban în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021 de la Glasgow, a spus Vucic.

„Cu toate acestea, acele negocieri sunt încă într-o fază inițială și extinderea CNE Paks nu va fi finalizată până în 2035”, a spus Vucic.

Vucic a declarat săptămâna trecută că Serbia este în discuții pentru achiziționarea a până la 12% din participația la Paks.

CNE Paks este echipată cu patru reactoare de concepție sovietică, cu o capacitate de 500 MW fiecare, ale căror licențe expiră în perioada 2032-2037. Guvernul ungar implementează în prezent un proiect cu compania de stat a Rusiei Rosatom pentru construirea a două unități de 1.200 MW fiecare pentru a înlocui vechile reactoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *