Ministerul Minelor și Energiei din Serbia a invitat companiile de consultanță să depună oferte pentru a efectua o analiză a tehnologiilor disponibile în domeniul energiei nucleare, inclusiv a reactoarelor modulare mici, care ar putea fi amplasate în Serbia, potrivit presei de specialitate. Oficialii guvernamentali intenționează astfel să elimine un moratori intrat în vigoare în 1989, ceea ce ar permite construirea uneia sau mai multor centrale nucleare.
Având în vedere nevoia tot mai mare de energie prevăzută pentru următoarele decenii, susținută de electrificarea accelerată a activităților economice, împreună cu o creștere a ponderii surselor regenerabile în rețea și reducerea producției de energie pe bază de cărbune, energia nucleară trebuie să fie considerată o opțiune egală care poate contribui la o aprovizionare stabilă cu energie electrică cu emisii reduse de carbon, pe lângă energia hidro și gaz, care este considerată un combustibil de tranziție, potrivit Ministerului Minelor și Energiei de la Belgard.
Acesta a lansat o procedură de achiziție publică intitulată: „Elaborarea unui studiu tehnic preliminar pentru luarea în considerare a utilizării pașnice a energiei nucleare în Republica Serbia”.
Consultanții pot depune expresii de interes până la data de 16 iulie pentru a efectua „o analiză comparativă aprofundată și credibilă a opțiunilor pentru tehnologiile disponibile pe piață, inclusiv reactoarele modulare mici (SMR)” și pentru a recomanda soluții.
Din 1989, în Serbia este în vigoare un moratoriu în care existtă o interdicție privind construcția de centrale nucleare și instalații pentru producerea de combustibil nuclear și prelucrarea combustibilului nuclear uzat pentru centralele nucleare. Însă conducerea țării intenționează să abolească legea și să ia în considerare posibilitatea de a instala unul sau mai multe reactoare, această idee fiind susținută înclusiv de președintele țării, Aleksandar Vučić.
Potrivit solicitărilor Guvernului, vor fi eligibile companiile de consultanță cu un venit anual total de cel puțin 205.000 euro. Ministerul a estimat că studiul poate fi făcut în cel mult 12 săptămâni.
Planul național integrat privind energia și clima al Serbiei, aflat în curs de elaborare, include un scenariu în care energia nucleară este introdusă în mixul național. Ministerele relevante și membrii comunităților științifice și academice vor semna un memorandum de înțelegere care va stabili cadrul pentru cooperarea interinstituțională, schimbul de cunoștințe și dezvoltarea resurselor umane, se arată în document.
În evaluare, Serbia se sprijină pe abordarea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Țara poate beneficia, de asemenea, de expertiza și experiența comunității internaționale din domeniul energiei nucleare, subliniază ministerul.
Studiul solicitat trebuie să cercetere doar utilizarea reactoarelor nucleare convenționale, de generația 3+, precum și tehnologii mai avansate, cum ar fi SMR-urile, iar reactoarele de generația 4 nu vor fi incluse, având în vedere criteriul “time to market”. Nu vor fi folosite „având în vedere criteriile privind termenele de introducere pe piață, maturitatea tehnologică și a lanțului de aprovizionare, precum și provocările legate de exploatare și întreținere pe care o țară nou-venită precum Serbia le-ar întâmpina în utilizarea acestei tehnologii”, se arată în sarcina proiectului.
Contractantul selectat va trebui să facă o evaluare cuprinzătoare a beneficiilor și provocărilor potențiale ale construcției de centrale nucleare, din perspectiva rețelei de electricitate, având în vedere că, în 2026, piața internă de electricitate ar putea fi cuplată cu piața unică europeană, a anunțat ministerul.
Consultantul ar avea sarcina de a calcula costurile, de a prezenta în detaliu lanțul de aprovizionare și de a face o evaluare a potențialilor parteneri de proiect.
Citește și:
Ce impact va avea construcția unei centrale nucleare în Serbia în contextul energiei viitoare? Este o mișcare strategică durabilă sau o sursă de riscuri și provocări tehnologice și de securitate? Cum poate țara gestiona aspectele legate de întreținere, siguranță nucleară și integrarea pe piața europeană de electricitate? Este oportunitatea de a introduce energie nucleară în mixul energetic național justificată în fața creșterii cerințelor de electricitate și a necesității de reducere a emisiilor de carbon?