Serbia cere României un gazoduct care să facă legătura între cele două țări

Guvernul Serbiei a reafirmat că proiectul unei conducte gaze între cele două țări, între  localitățile Mokrin din Serbia și Arad din România este una dintre priorități sale și ar trebui să fie construit până în 2026, potrivit ministrului sârb al energiei, Đedović Handanović, care a avut recent o întâlnire cu ministrul român omolog, Sebastian Burduja.

Oficialul sârb a spus că se așteaptă ca memorandum de înțelegere cu partea română care să includă acest subiect să fie semnat în curând, dar alte detalii nu au fost oferite.

Lungimea potențialului gazoductului ar fi de aproximativ 100 de kilometri, respectiv 85,56 kilometri pe teritoriul României și 12,8 kilometri pe teritoriul Serbiei.

Interconectorul Mokrin-Arad este prevăzut ca proiect prioritar și în Planul de dezvoltare a structurii energetice din Serbia și, la un moment dat, și Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor din România, l-a trecut pe o listă de proiecte.

Valoarea totală estimată a investiţiei era, în 2017, când vorbea despre ea Ministerul Energiei de la București, de  43 milioane euro: 37 milioane euro conducta pe teritoriul României, 3 milioane euro conducta pe teritoriul Serbiei şi 3 milioane euro staţia de măsurare gaze, fie pe teritoriul României, fie al Serbiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *