Semnal de scumpire? Nuclearelectrica a vândut energie bandă pentru tot anul 2022 la 270 lei/MWh

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a semnat în această lună, pe una dintre platformele OPCOM, contracte de vânzare a energiei electrice pe tot anul 2022.

Nuclearelectrica a semnat, în iulie, trei contracte de livrare de energie electrică, pe platforma OTC găzduită de operatorul pieței de energie, cu livrare în anul 2022. Cantitățile din fiecare contract nu sunt mari, dar tranzacțiile sunt importante pentru că pot da un semnal de preț. Preț care este în creștere.

Astfel, la 1 iulie, Nuclearelectrica încheia pe OTC un contract de energie cu livrare bandă, cu  MVM, la prețul de 268 de lei/MWh, cu perioadă de livrare tot anul 2022. Cantitatea este mică, 26.280 MWh, adică 3 MW orari.

În data de 6 iulie, Nuclearelectrica a semnat, pe aceeași platformă, cu un alt trader străin, Ezpada, pentru livrarea a 43.800 MWh, tot bandă, pe întreg anul 2022, adică 5 MW orari, la un preț de 270 de lei/MWh. O zi mai târziu, această tranzacție s-a repetat, cu aceiași actori, Nuclearelectrica și Ezpada, aceeași cantitate, același preț, aceeași perioadă de livrare.

Am aflat despre aceste tranzacții pentru că prețul de adjudecare este cu 10% mai mare decât media tranzacțiilor, altfel tranzacțiile pe OTC sunt anonime.

În luna aprilie, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie al țării, încheia contracte pentru livrare de energie electrică în anul 2022, la prețuri de 261-262 de lei/MWh. Toate cele zece contracte cu livrare de energie bandă – în total 438.000 MWh, au fost adjudecate de Energy Distribution Services, unul dintre furnizorii care câștigă destul de des contractele cu livrare pe mult timp înainte pentru cantitățile pe care le scoate Hidroelectrica pe piață.

Prețurile au fost mult peste cele cu care Hidroelectrica scosese atunci energia pe piață, 232 de lei. L

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *