Șeful Transelectrica: E nevoie să devansăm multe dintre investițiile pe care le avem deja planificate

Președintele Directoratului Transelectrica, Bogdan Toncescu, a spus că, în contextul actual este nevoie ca operatorul rețelei naționale de transport al energiei electrice să facă mai repede investițiile anunțate, pentru a putea conecta noi capacități de producție.

“În prezent, puterea instalată în SEN este de 17.000 de MW. Suplimentar, în momentul de față, rețeaua poate racorda încă 9.000 de MW. Astăzi vorbim despre o capacitate a rețelei de a integra 26.000 de MW. Din acest punct de vedere, pot fi integrate mult mai multe capacități. Dacă ne uităm la ultimii 5 ani de zile, au fost dezvoltate puține capacități noi în România cuplat cu faptul că s-au închis capacități (Iernut, Mintia). Dincolo de acest aspect suntem conștienți că cel puțin pe partea de sud-est și partea de sud-vest a țării, capacitățile care pot fi racordate în momentul de față sunt spre zero”, a spus Toncescu la videoconferința Deloitte – ZF despre oportunitățile de finanțare din fonduri europene pentru sectorul energetic

“De aceea, cu sprijinul ministerului de resort și al autorității publice tutelare, am definit de foarte puțină vreme o listă de 20 de proiecte, care vor fi declarate de importanță națională tocmai pentru a putea beneficia de un timp mai scurt de obținere a autorizațiilor, astfel încât să le putem implementa mai repede. Referitor la zonele Dobrogea și Banat, avem deja pregătite două clustere de proiecte. Unele dintre ele se află deja în execuție, dar avem și proiecte noi tocmai pentru a crește integrarea a noi capacități de producție”, a mai afirmat șeful Transelectrica.

“Pe Fondul pentru Modernizare, am aplicat cu proiectul pilot LEA 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud. Suntem încrezători că acest proiect va fi acceptat de către Comisia Europeană, mai ales dacă ținem cont de faptul că, ulterior finalizării construcției, capacitatea de racordare în rețeaua de transport, în zona Dobrogea, va crește cu 700 de MW.
În momentul de față, avem două proiecte pe fonduri europene care sunt în execuție: LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu, proiect care se află în etapa finală și LEA 400 kV Gutinaș – Smârdan pentru care am semnat deja contractul de execuție anul acesta.

Pe strategia de finanțare pe care am elaborat-o recent, am luat în considerare până la 200 – 250 de milioane de euro pentru proiecte finanțate prin fondul de modernizare sau prin alte tipuri de fonduri europene”, a mai spus Toncescu.

Azi, România a înregistrat un record al importului de energie electrică, de 2.600 MW, pe fondul deconectării unei unități de la Cernavodă și al producției limitate, incusiv de alte grupuri mari oprite, planificat sau accidental.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *