Șeful PPC: Trebuie să electrificăm mai repede sectorul încălzirii

Georgios Stassis, CEO al grupului elen PPC, cu operațiuni și în România, cere Comisiei Europene măsuri care să încurajeze electrificarea sectorului de încălzire.

“Electrificarea este foarte importantă în strategia noastră. De la nivelul Comisiei Europene și al statelor membre trebuie să vină măsuri care să încurajeze electrificarea. Este important să electrificăm mai repede sectoarele de încălzire și răcire, pentru că, astfel, costurile vor fi mai mici, la un nivel suportabil, și cu siguranță mai mici decât dacă rămânem la combustibilii fosili″, a spus Georgios Stassis, la la evenimentul anual al industriei electrice europene, Eurelectric, care se desfășoară acum la Atena. Stassis este și vicepreșediinte al Eurelectric.

El a arătat că investițiile în reţelele  de energie electrică trebuie dublate în toată Europa, iar în România acestea ar trebui să ajungă la 1,2 miliarde euro pe an, de la 600 milioane euro în prezent.

„Trebuie să dublăm investiţiile în reţelele de distribuţie de energie electrică în toată Europa şi este valabil şi în Europa de Sud-Est. De exemplu, în Grecia, vom depăşi anul acesta nivelul de 500 de milioane de euro (comparativ cu 150 de milioane de euro în urmă cu cinci ani) şi va trebui să dublăm la un milliard de euro. În România, investiţiile în distribuţia de energie electrică (toţi operatorii din ţară) sunt de aproximativ 600 de milioane de euro pe an şi va fi necesar să dublăm la 1,2 miliarde de euro”, a spus Stassis.

El a subliniat, totodată, că sursele de energie regenerabilă schimbă modul de funcţionare a sistemului şi că vor apărea noi modele de business, precum stocarea prin hidrocentrale cu pompaj sau baterii.

„Dacă înainte termocentralele asigurau energia în bandă, vedem cum în prezent rolul lor se mută către echilibrare, ceea ce este foarte important, pentru că asigură flexibilitate şi avem nevoie de flexibilitate în sistem. De asemenea, vor apărea noi modele de business, stocare, prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, cu baterii. Deci modelele de business se vor adapta, la fel şi pieţele, fără ca aceasta să oprească dezvoltarea surselor de energie regenerabilă”, a afirmat oficialul PPC.

PPC este cea mai importantă companie de utilități electrice din Europa de Sud-Est, cu activități în domeniul producerii, distribuției, operării rețelei și vânzării de produse și servicii energetice avansate în Grecia, România și Macedonia de Nord.

 

PPC are o capacitate totală instalată de 10,8GW, constând din centrale termo, hidro și SRE cu o producție anuală totală de peste 20TWh, în timp ce în rețele, baza totală de active reglementate se ridică la aproximativ 4,3 miliarde de euro.

 

Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică din Grecia și România, deservind 8,8 milioane de clienți în total, oferindu-le circa 33TWh de energie și o gamă largă de produse și servicii energetice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *