Şeful OMV , Rainer Seele, este cel mai bine plătit CEO din Austria

Principalii manageri din Austria nu au câştigat în 2019 la fel de bine ca în 2018, în pofida profiturilor mai mari înregistrate de companiile incluse în indicele bursier ATX, informează APA, citată de Agerpres.

Remuneraţia medie a unui CEO al unei companii din indicele ATX a scăzut de la 2,17 milioane de euro până la două milioane de euro, conform unei analize realizate de firma de consultanţă khp.

Cel mai bine recompensat CEO al unei companii din Austria a fost directorul general de la OMV, Rainer Seele, cu un salariu anual de 6,085 milioane de euro. Comparativ, în 2018 şeful OMV a încasat 4,47 milioane de euro, însă de la mijlocul lui 2019 Rainer Seele este responsabil şi pentru operaţiunile downstream marketing & trading, după retragerea lui Manfred Leitner, şi a beneficiat de o recompensă suplimentară.

Alţi directori de companii bine recompensaţi sunt CEO-ul de la Voestalpine, Wolfgang Eder (3,39 milioane de euro), directorul general de la Erste Group, Andreas Treichl (3,3 milioane de euro) şi directorul BAWAG, Anas Abuzaakouk (3 milioane de euro).

Remuneraţia directă anuală a unui preşedinte de consiliu de administraţie al unei companii din ATX a variat între 560.000 şi 6,085 milioane de euro.

Timp de mai mulţi ani, hkp a criticat nivelul redus de transparenţă din declaraţiile companiilor privind remuneraţiile individuale. Însă acum se aşteaptă modificări profunde în acest tip de declaraţii şi o mai mare transparenţă, a spus partenerul hkp, Michael Kramarsch. „Austria este ultima ţară din Europa Occidentală unde nu exista un vot „say on pay” însă acum acest vot trebuie introdus”, a spus Kramarsch.

Ca urmare a unei modificări care vizează o directivă europeană privind drepturile acţionarilor, care a intrat în vigoare la data de 10 iunie 2019, sistemul de remunerare al boardului unei companii trebuie supus la vot cu prilejul adunării generale anuale a acţionarilor.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *